Pages

Saturday, March 5, 2011

>> tukar password streamyx

kali ni aku nk kongsi sikit info yang agak berguna bagi pengguna-pengguna streamyx.. okay..? kalau anda rasa anda bayar mahal2 streamyx tu tapi orang lain yg syok2 sedap guna free2 wireless tu.. hurm.. better tukar password.. sebab aku pun mcm mengalami masalah yg hampir sama je.. ye la.. bulan2 aku ngan farah je kongsi bayar streamyx ni.. tapi terasa mcm ada org lain yg syok2 je tumpang guna.. ah.. mana boleh.. nk guna bayar la..!

okay.. tadi aku pun mencari2 la bagaimana nk tukar password streamyx nih.. ni ada 2 tau..! password streamyx dan juga password wifi streamyx tu..

1. tukar password streamyx

--> go to tmbill.tm.net


--> tekan 'Personal' kalau korg guna yg personal user..
--> isi tempat kosong..  'Username' dan 'Password' tu cari balik kat borang masa mula2 org streamyx datang pasang internet kat rumah korg tu.. cari balik borang tu.. okay.?? pastu masukkan 'IC Number' korang..
--> kat bahagian 'Service' tu pilih 'Streamyx' la..
--> tekan 'Login'..

begini la rupa dia bila korang dh login nanti.. pastu scroll down cari Account Management 
--> tekan 'Change Password'.. yg dalam bulat merah tu.. sorry la kecik sgt.. x nampak double click gambar ni okay..?


--> isi la 'Old Password' tu yg password korg guna tadi untuk login ni.. 'New Password' pulak password baru yg korg nk tukar..
--> pastu tekan 'Update'.. dah setel..


yg penting.. korang kene la pandai2 ingt kot korg punye password sendiri, okay..??

2. tukar password wifi streamyx

--> go to 192.168.1.1

 --> isi tempat kosong seperti berikut;
Modem Username : tmadmin
Modem Password : tmadmin
or else you can contact your service provider.. aku contact orang yg pasang streamyx hari tu.. nasib baik aku simpan lagi no phone dia..
--> tekan 'Login'

 this is the view when you log in..
--> tekan 'Quick Setup'.. as in the red circle.. sorry lagi sekali sebab kecik.. aku capture screen x berapa nk hebat sgt.. huhu.. =_="

 do as follow:
--> Protocol : PPPoE
--> Connection Mode : LLC
--> Streamyx ID : your streamyx ID
--> Streamyx Password : your current streamyx password..
--> tekan 'Next'
--> Enable Wireless
--> SSID : your wifi name.. eg; mana_ada_wifi_free *xboleh jarak2.. kene sambung semua words tu.. kalau x nanti ada error..*
--> WEP Encryption : Enable
--> Network Key (WEP) : your new wifi password.. mesti 13 character.. bergantung pada kreativiti masing2.. kalau korg nk guna 1234567890abc mmg la boleh.. dan mmg senang giler la orang lain sedap2 je access nanti.. kan..?? so.. fikir baik2 ye nk letak password apa..
--> Channel : Auto
--> click 'Next'..
akhir sekali dia akan muncul macam ni.. pastu tekan 'Save'.. then try bukak website lain.. tgk boleh ke x boleh.. x boleh..? call service..

peace..!

sebenarnya aku dah lama nk tukar password.. sebab sejak dua menjak ni aku rasa mcm ada pengguna haram je.. huhuhu.. bayar xmo.. nk sedap guna je.. mana boleh.. haram tau tak..? dah la x mintak permission langsung... huhuhuhu..

err.. agak2 kalau aku buat tutorial mcm ni kene saman x dengan TM..? x kan..? aku share je kan..?? xde niat apa2 pun.. kan..? kan..?? kan..?? *wink~~*

9 comments:

misz jaja said...

hi.. info yg sgt membantu.. thanx ya..

Anonymous said...

thanx 4 info!

cikmashie said...

thanks sis :)

Anonymous said...

thanks...
sangat2 membantu dengan tutorial yg mudah difahami..

Nia Hunny said...

hai thanks sgt2...
info anda membantu saya

Anonymous said...

thank liana...sy ni blurr ckit bab it nih..sy pn nk tukar pasword jgk...tgk kt youtube xphm lnsng,,nsb awk bg pcerahan cmni leh gk phm ckit

MG schmidt said...

alamak, borang tu dah hilang la..cmne ni ..kol tm?

lianakhamis said...

apa2 hal, call je tm.. hehe. kalau ade no phone org yg setup internet tu, lg bgus.. direct dgn dia je..

Anonymous said...

password streamyx and password wifi streamyx , better tukar dua dua ke ? kalau tukar passwrd wifi je takpe kan ??

 

Copyright © my name is liana. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver