Pages

Friday, February 18, 2011

>> Kejora & Bintang vs Shining Inheritance

korg tgk x drama bersiri indonesia KEJORA & BINTANG..?


dan pernahkah anda tgk drama korea yg bertajuk SHINING INHERITANCE..??

 
untuk pengetahuan semua.. jalan cerita kedua2 cerita tersebut sgt2 la sebijik dan sama..! gila ke ape..? siapa tiru siapa nih..?? kejora & bintang tahun bila..? kalau shining inheritance tu tahun 2009 kalau x silap.. hurm.. kalau la indon ni meniru cerita korea.. xkan la dorg dah xde idea dah kot..? pelik sungguh..

jalan cerita dia mmg sejibik gedebuk mcm tuh.. fyi.. antara byk2 cerita korea.. ni la satu2nye cerita yg gile meleret2 sampai penat aku tgk.. 28 episod tuh.. normal punya cerita selalunye 16 episod je.. tu pun dah kira byk dah.. mungkin sebab tu la kot cerita indon mcm senang je nk copy paste cerita nih..

persamaan dua2 cerita ni:

1. ayah kepada heroin tu kawin lagi lepas mak si heroin tu meninggal..
sebelum ayah dia 'mati' hidup dorg bahagia.. tapi lepas ayah dia 'mati'.. mak tiri + kakak tiri heroin tu halau si heroin dan adiknya keluar dari rumah..

2. sebenarnye.. ayah heroin tu x mati pun..
dia dianggap mati.. sebabnye..? pada suatu malam.. si ayah ni terlalu tensen lalu pergi ke kelab malam.. kebetulan.. time tu si ayah ni terlalu banyak hutang keliling pinggang.. tambahan pula beliau hampir2 bankrupt.. so.. pergi la berjoli release tensen.. nak dijadikan cerita.. tiba2 kelab tersebut terbakar.. tapi si ayah ni sebenarnye x mati.. dia dianggap mati sebab ic dia ade kat sorg mamat yg pakai brg dia, kalau  silap aku.. mamat ni pencuri.. curi barang si ayah tu la.. dia yg mati kat dlm kelab tersebut.. hurm.. memandangkan si ayah ni ada insurans yg terlalu byk yakni berjuta-juta rupiah mahupun korea won.. so dia mendiamkan diri.. dan merelakan dirinya dianggap mati.. teeet.. *xpernah terpikir pun kan cite korea pun ade mcm nih..?*

3. one day.. si ayah tersebut kembali mencari anak beliau..
yakni si heroin dan adiknya.. pastu beliau jumpa dengan janda beliau yakni si mak tiri.. mak tiri ckp kat dia yg anak dia 2 orang tu pergi ke luar negeri.. hidup diorang okay jek.. padahal dorg pun xtaw la ape cer dua orang tu sebenarnye.. pastu mak tiri ni pun ugut la ayah dia supaya jangan selalu muncul depan dorang lagi.. kalo x report polis.. ye la kan.. kesalahan si ayah ni bukan main2.. menipu dia dah mati.. what the.... serius beb kes ni.. pastu mak tiri bagi ayah duit suruh pergi jauh2.. dan ayah pun ckp.. "aku xnak duit ni.. aku cuma nak pastikan anak2 aku okay je.." sejibik beb sejibik..!

4. kakak tiri minat kat hero..
pastu suruh heroin merahsiakan hubungan dorg..

5. watak hero yg sama..
useless guy at first.. but after meet the heroin.. he somehow change to somebody useful.. *hahaha.. gile kejam ayat aku ni..* perangai pun sama.. poyo2 mcm tu.. xreti buat kerja apa2..

6. watak hero ke-2 lebih kurang sama..

7. adik heroin tu x berapa nak normal sgt..
ade penyakit mcm something.. in simple words.. not like a normal person.. cuma watak adik dalam cerita korea adalah lelaki.. tapi dalam cerita indon adik dia pompuan.. kalau dalam cerita korea.. adik dia ada satu talent.. yakni terror main piano.. cerita indon ni aku xtaw la..

8. heroin & adiknya terpisah sebab mak tiri dan kakak tiri.. heroin punyalah berusaha sungguh mencari adiknya.. dh nk jumpa je lost contact balik.. jumpa je lost balik.. begitu la hendaknya.. nanti ast2 hero yang menyatukan mereka berdua kembali..


kalau cerita korea pun aku dah penat tgk yg 28 episod tu.. apatah lagi cerita indon yg boleh meleret2 sampai beratus-ratus episod.. huh.. siyes penat.. ni pun mak aku yg cerita pasal cerita Kejora & Bintang ni.. sebab mak aku mmg gila tgk cerita indon sikit.. aku suka korea.. mak aku suka indon.. hah.. bagus sgt la tu.. yg lain normal jek.. geleng kepala tgk aku ngan mak aku kalau depan tv.. hehehehe.. ye la.. dah pegang control tv dan dah ready depan tv ni.. mmg mintak maaf la sgt kalau nk buat keje lain.. hehe.. mak borek anak rintik.. peace..!

(^_^)v

3 comments:

ilieatiqah said...

cnfirm r diorg yg tiru korea...dah byk kes kot...
ritu banyak tiru drama japan...then, de gak psamaan dlm variety show...

lee anna shim said...

hurm.. agak la.. tapi gile sebijik weyh jalan cerita dia.. yg buat dia lagi meleret2 tu snapshot reaksi muka sorg2 yg amik masa dlm 5minit tuh.. gile kan..?

Miz Mimy said...

Ciss, hampeh betul la citer indon... xhabis2 ciplak citer korea n jepun... dah tu smbung meleret2 smpai hilang akal... beratus2 episod, eii, xterlayan aku...

 

Copyright © my name is liana. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver