Pages

Thursday, April 11, 2013

>> e-life: scam, MLM or business??

salam to all readers..
=)

after a year and a few days,
finally i found my courage to tell about this.
this is my story.

tengok, betapa penakutnya aku nak tulis apa yang aku rasa..
sampai amik masa setahun lebih, baru nak open cerita..

E-life..
anda tahu apakah itu?

eLIFE

you can get all the details about this product here..


and now, i want to talk about the story behind this thing..

they have a community, called one com.
the way they treat you is really nice, and they oftenly used reverse psychology to get what they wanted.

how?
they want your money, but the said otherwise.
the really desperately need you, and they said otherwise.
they know your weak point, and that's it.
you are doomed.
why?
they keep mentioning your weaknesses konon-konon sebagai pembakar semangat.


kalau tak percaya aku pernah join benda ni.
DF Iju, DF Nas, CDF Rauf, AF Asrul, AF Farah dan AF Ana adalah upline aku..
aku sure DF Iju, DF Nas, CDF Rauf masih lagi ada di situ.
tapi AF-AF sekalian, aku tak sure.
the latest aku tahu, upline-upline aku semua stuck.
haha. padan muka.


first time aku jumpa community ni, time tu kat Time Square..
main bowling ramai-ramai.
tapi guna duit sendiri.
aik? ingat kan ada sponsor.
tp aku Ana yang sponsor sebab dia yang bawak aku masuk com ni.

lepas bowling, pergi mamak, lepak sampai 3-4 pagi.
for the first time in my life, aku balik rumah kat Wangsa Maju selepas pukul 12.
*nampak sangat aku bukan kutu rayau, kutu lepak etc.*


first, diorang akan attract korang pasal product e-life ni.
bagus untuk kesihatan la. bla bla bla.. star wars la.. etc.

then, yup.
aku terpedaya dengan kata-kata manis mereka, maka aku pergilah buat treatment kat HQ dia.
kat The Weld.
kat sini la korang boleh merasa duduk buat treatment e-life itu semua.
dan mereka-mereka akan mengagung-agungkan product.
dan ada juga terselit sepatah dua hadis nabi etc. *islamic sikit la kononnya*

lepas treatment, ada sesi feedback, then solat Isya' berjemaah kat Masjid Wilayah ramai-ramai.
lepas solat, ada sesi sharing kat mamak sampai pukul 2-3 pagi..

aku ikut.
sebab aku curious nak tahu dengan lebih details.
dalam masa yang sama, aku memang berniat nak bantu mak ayah aku pulihkan penyakit mereka.
ayah aku ada sakit jantung, darah tinggi, kolestrol.
mak pulak sakit darah tinggi, kencing manis.
anak mana yang sanggup tengok mak ayah sakit, kan?
unless korang jenis yang pentingkan diri sendiri la.
ehem.


follow punya follow punya follow.
lepas tu diorang suruh aku cari duit RM 3,300 untuk permulaan.
bagaimana?
duit dalam bank, or pinjam kawan.
aku tak tahu kenapa aku terlalu bodoh ikut cakap diorang, dan pinjam kawan-kawan aku RM3,000 dan bagi kat diorang..
kawan-kawan yang tolong aku, adalah kawan-kawan yang rapat dengan aku pulak tu.

budak-budak dalam community tu terkejut.
kenapa aku dapat complete RM3,300 dalam masa 1 malam je.
maybe sebab kawan-kawan aku percaya kat aku.
dan diorang tak terfikir pun aku akan buat perkara tak senonoh dengan duit diorang.

dear friends, thank you so much for your trust.
(^_^)


lepas bagi duit, aku selalu tanya..
"macam mana aku nak bayar balik duit kawan-kawan aku?"
berulang kali aku tanya soalan yang sama.
dan jawapan yang aku dapat, "usaha.."
aik? usaha yang bagaimanakah?

dan dalam masa yang sama, mereka suruh aku fight RM28,000 untuk beli e-life..

kalau korang sentiasa dengan community..
you will find that your family is really useless because they can't afford to give you money to buy this thing.
but what if only one day, you spend your whole day without them..
and be with your family..
is it really what you want?
are they really useless?

*sorry la kalau ayat aku macam melampau, tapi jujur itu yang aku rasa..

ayat abang aku betul-betul membuka mata aku apa sebenarnya berlaku..



bila diperhatikan betul-betul..
usaha yang mereka maksudkan adalah mencari sponsor..
a.k.a pinjam orang lain untuk bayar hutang kita.
kira macam gali lubang tutup lubang la gitu..

and everything will turn bad.


these are the few points about the community.

1. sanggup ke kehilangan friends and family?
sebab kau takkan pernah mampu nak bayar hutang diorang seumur hidup kau.. 

2.the community will try to make you create your own urgency to buy e-life..
but i think, that wouldn't be necessary. ini sebab diorang dah urgent sangat nak duit dari kita..

3. kewujudan aku takde signifikan pun kat diorang.
then, why bother so much about me? because you want money from me.

4. buat hasil
aku mati-mati ingat kene wat direct selling etc. rupa-rupanya term 'buat hasil' tu adalah 'beli elife'

5. bukan MLM
tapi term yang mereka guna, semua sama dengan MLM.. upline, downline, t-up, t-down, etc.
dan juga kita kena attract orang lain join kalau nak buat income.. bila ditanya, mereka akan jawab, 
"kita tak boleh buat kerja sorang-sorang.."
dalam bahasa lainnya, mereka suruh kita build downline sendiri..

6. first time treatment, kawan yang bayarkan
oh.. please.. sebenarnye tak yah bayar pun.
just ajak je la prospek, dan yakinkan dia je.

7. psychological fight
bila aku down, rase macam nak keluar dan taknak teruskan, dorang akan keep mention about my weakness..
playing with heart.
aku rasa, ini yang paling tak patut diorang buat.
nak duit, tak perlu la sampai mempermainkan perasaan orang lain.
kan?

8. mendesak
tiap-tiap hari tanya, "hari ni macam mana?" tengah buat apa.. etc.
mendesak kita untuk cari duit sampai cukup..

9. away from keyboard
sebab utama: kalau depan keyboard, kita akan mula search segala macam produk yang lebih kurang sama function, dan juga jauh lebih murah dari 28k..
dan juga, kita akan mula mencari feedback customer..
ataupun feedback dari komuniti..

sayangnya.
tak banyak feedback dari komuniti yang ada kat google.
cuma ada dua-tiga je..
sebab tu la aku memberanikan diri tulis pasal pengalaman aku kat sini..
supaya terbuka la pintu hati sesiapa yang baru nak join tu, supaya berhenti sebelum terlambat.

kenapa aku ckp berhenti sebelum terlambat?
sebab selepas satu level, kita kene upgrade naik level dan seterusnya.
itu semua memerlukan duit yang sangat-sangat-sangat banyak..

HM (Happy Member) - RM 250
IF - RM 3,300 (hutang)
AF - RM 3,300 + RM 28,000 (hutang lagi)
CDF - RM 3,300 + RM 28,000 + 5 downline
DF - RM 3,300 + RM 28,000 + 5 downline + RM28,000*8 (hutang lagi banyak..)
dan seterusnya..

kalau kumpul duit-duit tu semua, dah siap boleh beli rumah sebijik.
aku fikir, daripada aku bagi duit tu kat diorang, baik aku beli rumah..
kurang-kurang mak ayah aku pun boleh duduk ngan aku nanti.
ye tak?


i end my journey because i realise one thing..
my 'niat' untuk mulakan bisnes ni adalah duit.
bisnes ni memang boleh dapat duit, tapi bukan duit untuk kita.
untuk mereka.
tetapi kita yang merana..
sebab duit itu adalah hasil hutang kita kat kawan-kawan kita.
apa-apa hal,kita yang tanggung, bukan diorang semua.
kan?



akhir kata,
kalau anda adalah anak orang kaya yang tak tahu nak buat apa dengan duit anda.
baik anda sedekahkan je la duit tu kat anak yatim..
daripada anda sedekah duit tu kat bisnes ni..


aku bukan anak orang kaya..
Alhamdulillah, Allah tunjuk jalan untuk aku bayar hutang-hutang kawan aku dengan selamatnya.
first time raya, tapi tak mampu beli baju raya sendiri.
*sedih giler kan..
perit jugak la nak menahan diri dari buat itu buat ini.
beli itu beli ini..

sedih, tahu tak?


p/s: nasib baik aku berhenti sebelum aku bawak masuk kawan-kawan aku join benda ni.
so aku takde la rase bersalah sangat kat sesiapa sebab 'tipu' dorang..




272 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 272 of 272
lianakhamis said...

liana_khamis@yahoo.com

😉

Anonymous said...

yeke..sapelatu sbb skg sya still join lg ni.

Anonymous said...

Kalau saya syg parents sya..sya akan bwk dorg pergi haji dlu tunaikan yg wajib..lagipun ada byk lg cara nak sihat..benda yg korg kena beli tu hanya membazirkan duit & dalam Islam x pernah ajar suruh menipu saudara Islam sendiri..jd renung2kan..kalau u ckp blog nie kanak2 yg tulis..kenapa df2 tu nak cari mangsa IPTA juga..kenapa x pg cari yg bekerja??..da terang2 student IPTA x berkerja lg & masih belajar..u da berumur 27 tahun & ada pengalaman kerja..jd u patutnya lebih matang..sorry to say..tapi tlg jgn ckp Allah bg jalan..sistem MLM haram dalam Islam..kita patut bantu sesama saudara Islam..bukan menghina & menjatuhkan..

Fyi, one of the them..En Nas pernah ckp kerja2 bantu org Palestine tu buang masa sbb x dpt duit..kalau buat kerja kebajikan mengharapkan ganjaran..lebih baik x perlu buat..adakah patut dia seorg beragama Islam ckp mcm tu??..

Anonymous said...

Saya juga pernah alaminya. Tp masih ade sokongan adik beradik yang nemahami. Ade ilmu yg baik sy dapat, sy amalkan, yang x baik, lupakan dan tolak tepi. Tp yang pasti, mmg x bagus share masalah korang dgn mereka. Dah mcm satu dunia sok sek psl korg.. bgtau kt sorg, kecoh seluruh alam..

hazwani ishak said...

salam..sy pun prnah ada pengalaman join benda alah niy...tp nasib baik baru pergi sekali jee,itupun kawan yg paksa...sangat2 la mengarut comunity niy..dh lah masing2 jenis cakap besar,tp habuk pun xde..katenye nk bg side income utk student la..lg nk kikis duit adalah...but now,my roomate pulak terjebak ngn benda niy..siap promote lg kt sy....huhhh,hebat betul pengaruh benda niy kn...n thnx to cik liana coz share ur experience..i hope after read this,my roomate will believe what i have story to her n e-life niy sgt2 la penipu..^_^

hazwani ishak said...

salam ....good jub cik liana sbb berani utk share ur experiencce...actually, sy pun pernah pergi benda alah niy..tp nasib baik lah skli je itupun sbb coursemate paksa..mula2 g pun dh rasa sgt2 pelik ngn comunity diorang..dh la masing2 jenis cakap besar nampak macam hebat sgt la tu...tp habuk pun xde...katanya nak bg side income kt student,hurmmm mimpi jee la tu..lepas baca older post,rupa2 nya betul lah apa yg sy fikir kan..e-life niy memang menipu....now,my roomate pulak baru join menda alah niy...bila sy advise langsung tak nak percaya...katanya menguntungkan..tngok jeela a few months nanti..untung kee rugi..^_^

Nik Zainab said...

Assalamualaikum.. sy tertarik dgn ape yg liana tulis sbb sekarang ni anak buah say terjebak dengan "BENDA BODOH" ni.. ahli keluarga br sahaja mengetahui pasal ni.. die dggp utang duit ribu riban demi memenuhi pertmintaan diorg.. sggp tengking mak ayah, kwn2.. die dh pandai menjadi seorg penipu skrg ni.. perangai die totally dh berubah.. bkn lg die yg dulu.. die dh x dgr ckp keluarga.. die hny dgr ckp BETINA SETAN dua ekor yg bernama AINI dan SYIMA.. perwatakan die seolah2 die dirasuk.. mohon pandangan kalian semua.. mcm mane nk tarik anak buah saya keluar dr semua ni.. terima ksih..

Nik Zainab said...

Assalamualaikum.. Liana, anak buah sy salah sorg mgsa diorg ni. terpedaya dgn perwatakan alim sorg minah stean ni.. pelbagai pujuk rayu die ckp kt anak buah.. kami sekeluarga br sahaja mengetahui hal ni..anak buah sy totally change.. tengking mak ayah, kawan2 dan die dh pandai menipu skrg ni.. die pinjam duit merat2 semata2 nk dptkan elife.. die ponteng kls.. die dh x dgr ckp kami sekeluarga.. die hanya dengar ckp BETINA SETAN yg bernama SYIMA dan AINI.. AINI yg tarik die masuk dlm bnde ni n SYIMA menjadi SETAN dok menghasut die.. masing2 bile bercerita akn selitkan pasal agama.. mmg CELAKA diorg ni semua.. anak buah sy bukan anak buah sy yg dulu.. if bo, sy nk tarik die keluar dr BENDA BODOH ni.. plz, share something ape yg boleh sy buat..

Muhammad Fitri said...

Nice try.. Keep it up.. Kamu adalah apa yang kamu kerjakan! Byk lg y kita perlu berlajar atas dunia ini.. Jangan disebabkan makluk duit, kita tergolong dalam tipu muslihat dajal tanpa kita sedari.. Dengan lemahnya akidah kita tanpa kita sedari kita telah menjual agama.. Celakalah kita ini yang berimankan teknologi semata2 dan meletakkan Allah itu yang kedua.. sedangkan allah itu esa! yang satu! tiada duanya!! Tidakkah kita sedar yang kita telah bercakap menggunakan nafsu?! Sesungguhnya jika kita rasa ilmu kita ini sudah penuh dr org lain maka sombong dan bongkak lah yang jadi makanan kita.. Allah menempelak kita "janganlah kamu berkata akan barang yang tiada di dalam hati kamu, nescaya allah lebih tahu akan barang apa yang kamu sembunyikan dalam hati kamu" celaka lah mereka yang menyalahgunakan hadith dan alquran sebagai ilmu penunduk makhluk.. ikhlaslah kita dalam melakukan sesuatu! ikhlas lah kepada allah, sudah tentulah akan ikhlas pada makhluk itu sendiri!! - La maujud illallah -

kepada mamat yang mengaku diri die alim tu, bertaubatlah. yang alim itu hanyalah allah, y kaya itu hanyalah allah, yang pemurah itu hanyalah allah, kalau kamu nk pakai semua sifat ini (kau lah kaya kaulah pemurah kaulah sehat kaulah positif kaulah muke tak monyok kaulah tak baran kaulah tak stress kaulah yang memberi sedekah senyuman) bukankah kamu tak sedar sifat2 mulia ini hanyalah ada pada allah? sifat y buruk itu allah zahirkan pada kita supaya nak menunjukkan kita ini makhluk yang lemah! kalau kamu semua sifat ini kamu pakai sudah tentulah kamu bertuhankan diri! bila bertuhankan diri sudah tentulah kamu tak nampak siapa tuhan kamu yang sebenar! wahai sahabat! jauhilah anda akan mereka yang mempermain2kan akan hal2 agama semata2 untuk kepentingan diri! sesungguhnya mereka tidak sedar bahawa mereka sendiri secara automatiknya syirik dan tergolong dalam kuncu2 dajjal, MEREKA MEMPERMAINKAN AGAMA ALLAH! ada salah seorang dari kalangan mereka yang menggelar quran itu adalah manuskrip! sedihnya..

Anonymous said...

Boleh bgtahu sy sapa introducer tu.....sy pun da terjebak....now dlm investigate mencari udea utk quit....btol2 xde life....diorg keep forcing and menjatuhkan org....kata2 mmg pedih

Anonymous said...

Ayatnya maaf saya tak dapat joint bank dah minta hutang so nak kena bayar hutang bank sebulan 1000 cakap je tak mampu

Anonymous said...

I baru je pergi jugakk.. df2 tu semua mmg ade lg.. terkjut suruh beli vocher. Tp xdiberi peluang baca detail borang.. suruh isi je xpyh bacae syarat2. Lps tu kata boleh tlg mak ayah.. lps tu esoknye si introducer cri sy kata nak pnjam duit. Mak sakit kat kg nak beli ubat. Aikk.. mcm tu pun ade ke. Msg ary2 tu jgn ckp ar mmg ade je 24/7 tp mmbe dia yg msg tny2 khabar. Sedih tgk anak muda ramai disitu.. mendesak tu mmg lah.. haishh.. moga ade yv dilindungi.. amin...

Anonymous said...

Betol2 sgt.. sedih.. esoknye cri sbb nak pnjam duit nk balik kg kononya mak sakit..

tia hana said...

Kerja Dari hasil penipuan adalah haram... So x kn nk makan duit haram kan... Dlm al-Quran Pn da banyak kali ingatkan kita kn... So x kn lupe lg... Paksa an tu same jg dgn penipuan... X kn kite nk duit haram jd darah daging kita n fmly kita... Fikir la ye... X Guna kot Mak n ayah hantar SEKOLAH tinggi2 tp still bodoh d sbbkn nampak duit y x seberapa

tia hana said...

Betul tu.. Dkt Sana mcm2 tektik diowg Guna tok dptkn duit kita... So Kalau nampak je logo or mesen tu cpt2 la unfrends dgn mereka... X Guna Pn ikot mereka.. Menjahanamkan Anak melayu lg ad la

tia hana said...

Betul 2...diowg mn ad duit... Beli myvi Pn pinjam duit owg baru..diowg x mampu Pn.. Ckp je kencang

tia hana said...

Betul tu.. Menakan hasil dr penipuan =memakan benda y haram... Dlm Islam Pn Byk kali ingat kn kita.. X kn x faham lg.. X Guna belajar tinggi tp masih bodoh lg d sebabkn duit y x seberape

Anonymous said...

Bgs la...anak yg soleh...tp sahabat kita x sembang soal kemujaraban machine tu...tp soal org yg mngajar org lain untuk mnambah beban...lbih2 lg student yg mak bapak ssh pyh anta blaja...last2 buat biz x tentu hala...brhutang sblum abis blaja lg...x semua org kje bank mcm u dan bole buat saving...masing2 ada life...

Anonymous said...

Maaf bertnya saudara.. I can help your mom really. I can share with you how to help your mom

Anonymous said...

u really save my life,i just kena confront n pg try treatment ni n suddenly dorg ckp psal voucher n i need to pay,suddenly i feel like i need to search bout this n i found urs blog,now i realise wht this all about.

Anonymous said...

oh macam tu ke.. sy pun baru pergi n OneBC dkt hotel summit mggu lepas 18/5 kwn paksa.. sy ada keje nk buat tibe2 kene g situ dh la tumpang diorang nk xnk terpaksa la.. then lepak kat hartamas smpai 2pagi.. padahal aku dh kata isnin keje kot.. =.=

jap lagi tu alasan je dan alasan buat ko selesa .. lau nk berjaya sacrifice 3benda Masa Tenaga Duit..
n biasa la ayat xnk tolong mak ayah ke.. ko bukan senang.. ko org susah kot jgn pk kampung sgt la.. ank jenis apa ko ni.. ko ank sulung adik ramai kot 10 org nnt diorang pk ko mcm ne abg xleh pakai tah2 malu ada abg mcm ko nnt bapak ko xde mcm ne ko nk jaga adik2 ko gaji ko sikit kot.. ko blaja pandai ke? brapa pointer? 3.65? xpandai.. lau pandai 4.0flat ko apa? diploma dgree? diploma je poli pula.. xyah nk berlagak sgt la ko apa pun xde.. comeon la.. aku keje walaupun gaji xbyk bleh tolong sikit jadi la.. dari aku xtolong langsung

haha mcm tu la jenis reverse phsycology yg diorang buat .. biar kite rasa bersalah serta xgune n this is our only hope.. but thankfully im not that easy.. tp mmg betul aku ada ego.. tp aku perlukn bukti apa yg ko ada.. bukan stakat pakai blazer je.. n tolong bgtau aku mcm ne korang dpt duit.. simple.. tp the answer i get is ko kene beli voucher dulu.. ko kene jadi oc dulu.. dh beli voucher.. but still.. has a lot more to come.. and its all about money..

aku cume nk tahu je.. korang dpt duit dgn ajak org join atau apa.. simple ok lau ckp senanye nnt kitorang jual brg.. ok done. aku xde masalah tp utk tahu itu aku kene bayar sampai ribu2 just then korang bgtau kene pngil kwn join baik xyah.. tp apa pun siapa nk join tu fikir masak2 la dulu aku xtahu apa jadi brapa bulan akn dtg korang kaya atau x.. tp lau apa pun semoga berjaya la.. sbb lau betul nk tolong org dan elife gune elitrik xbyk nape harga mahal sgt n kenapa tolong org dgn bayar harga mahal2 utk elife?? u gune eltrik 5volt? u got nutin to lose if use 5rm for the treatment u still got the money.. cuz u said u want to help people.. sbb lau aku kaya pun aku bg je free.. xpun murah.. so semua org leh sihat aku xharapkn duit pun.. aku suke tgk org happy je..

Anonymous said...

Yehhh.. Sibuk brainwash org.. Nak sihat, nak cantik, nak kurus.. Tp aku tgk org dia pun gemuk2, muka jerawat, merokok..sibuk nak bantu family sihat tapi sedut asap rokok tak guna gak.. Apa kabar semua, baik sangat baik wow.. Jadah haram.. Semua org kat dalam tu keje nak downkn emosi org sampai terjebak. Stress aku..

Anonymous said...

Block number telefon, block whatsapp, block fb.. Jangan ckp tak nak.. Nnt kita dijerat

Anonymous said...

ohh memang sama la taktik dia gune.. saya baru je pergi One Bc ahad lepas kat summit diorang menari2 bagai.. dan pakai smart2 la.. sy pakai tshirt je sbb xtahu lak mcm ni.. pergi sbb kwn.. tu pun kwn yg xrapat walaupun satu taman prumahan.. n taktik dia mmg sama.. bila sharing tu paling xleh blah.. lau nk tolong bg la kata2 membina tapi menjatuh kn ada la.. dgn alasan nk pecahkn tembok ego...

kene sacrifice 3benda MASA TENAGA DUIT.. n buang 4perkara MALU SIMPATI TAKUT BELAS KASIHAN.. aii.. sy dh la keje walaupun gaji xbyk.. n keje pagi smpai ptg penat2 dtg sana pun dtg rupenye nk kene maki marah bagai.. malas la lau sume.. sbbnye sbb sy masih HM xjadi IF n xopen OC lagi.. entah pape tah.. kata xsama mcm MLM tp bila ckp mcm tu nmpk sgt sama.. nmpk mcm takut sgt lau org tahu ni MLM..

btw kwn sy tu bru nk jadi af.. tgk la nnt dia mcm ne.. sy senanye pgi utk treatment je sbb treatment depa sy yakin ok.. cume comunity tu je yg x.. n kitorang bawah team n DF RAUF ... katanye hujung tahun DF sume nk g Paris... sibuk duk highlight Paris time sesi feedback... tp sory la i have been to oversea xdela nk excited sgt lau ckp paris tu n cte income tu bagai.. sbb xcte mcm ne duit tu leh jadi.. mmg xpercaya la ... bila tanya alasan kene OC dulu kene IF dulu.. hmm nmpk sgt lain.. btw org sume pelik nape sy xjadi buat OC dia kata sy org pertama la dlm byk2 dia tgk xjadi buat OC..

hahahaha nk buat mcm ne.. time sharing sblum OC DF Rauf CDF I sume nmpk sgt nk try takutkn ala konon2 nk break ego n prepare kite la sblum Advisor dtg.. padahal nk cari weakness.. tp sorry la ingt sy xtahu ke.. apa tgh diorang buat Rauf jerit2 bagai ni bisnes international ko ingt kitorang main2 ke lau ko nk main2 g Mampus la.. hmm..?? konon2 diorang xkisah la kitorang join ke x.. sorry sgtt eh.. i minat psychology n taktik2 sume ni.. i can see u need me thats why you are there to talk n tried to scare n break my "EGO" for about sooooo... many minute before u know u cant n ask I that really are a bad actress... when it came to act strong cuz me can tell u are scared cuz im not scared of u n u try strongly enough to decide that im not able to do OC that time.. cuz even u said bad thing like baik aku ckp dgn sampah la apa la.. ko apa pun xde nk balagak ape.. jgn assume la sume.. tp who is assume who? sbb i just sat there n listen.. n sorry boys n gurl my eye didnt tell u any weakness sbb sy tgk tepat pada mata diorang smpai tgk diorang try putar belit soalan supaya sy ckp lain2.. n i try cube bg diorang menang saje nk tgk.. saje la ubah2 jawapan dia tanya td jawab lain tanya lagi jawab lain ahahaha bengang member dibuatnye.. yg introduce dkt tepi BETUL BETUL BETUL.. mmg sama mcm skrip jela..

apa pun trimas sbb sedarkn.. sy xclear sgt senanye mcm ne diorang operate tu yg berminat nk tahu mana dtg beribu2 tu.. tp since awk dh jelaskn no need to know anymore just come for treatment jela haha sbb dh beli boucher..

Anonymous said...

bayaha2...x sangka ade yg mcm tu eah

nik khairul amilin said...

Kumpol duet beli basikal lg bgus laaa...ad mse free kite kayuh ramai ramai...lg syok...

Anonymous said...

Saya ada soalan..saya kene bayar Rm250 untuk coupon saya...jadi sekarang ini saya adalah happy member (HM). Saya masih belum buat OC. Sebab saya kurang percaya, saya blah dari skim ni...Soalan saya, adakah saya perlu membayar hidden hutang..saya sangat takut untuk berhutang. Lagipun salinan IC saya ada pada mereka, apakah yang mereka boleh lakukan dengan salinan IC saya? Mohon penjelasan

Anonymous said...

Sy dah terjebak dalam komuniti ni xsampai sebulan pon,,first sy dtg sni sebb memg sy sakit n nk buat treatment..sekrg sy dh jadi IF.Tapi bila baca komen kwan2 sekalian sy menyesal sngt sbb sy dh abiskan duit simpanan 3k sy.niat sy awal2 memg nk bantu diri sy n family sbb sy org susah.Sekarang sy nk quit tp nk truskn buat treatment,.tolong sapa2 bagi nasihat mcm mna nk keluar dari komuniti ni...

Anonymous said...

http://oneshit2u.blogspot.com/

new post

Farid Ridzuan said...

thx liana.. tdie baru je lepas balik dari sri hartamas.franchise baru benda alah one2u ni yg kemasukan rm10.. dorang kata charity event today..xtaw btol ker x.. sy ikut permpuan yg ajak sy ni(kenal dkt wechat) sbb xnak sakitkan hati dia je.. sy isi borang...sy bg fotostet ic semua sbb kesian dkt dia.. tp rm280 sy x byr lg.. sbb sy dah taw benda ni MLM lepas dkt borang kemasukan ada tulis 'introducer'.. :( thx liana

Anonymous said...

Assalamualaikum,
saya da terkena oc dan terbayar 1500,
skrg saya dalam dilema nak dapatkan 1500 tu.. macammana nak dapatkan balik 1500 tu anybody help??

Anonymous said...

Don't worry u guys, lepas ni sy pulak akan dedahkan story lebih besar n lebih details..dengan panjang lebarnya dengan setiap episod, maklumat sahih, bukti2 dan saksi2 beratus lemon, kalau u giys nak jadikan beribu lemon, boeh passing juga share pd saya utk sy masukkan sekali..sy akan dedahkan...ini bagi org2 yang teraniaya..

Anonymous said...

Don't worry u guys, lepas ni sy pulak akan dedahkan story lebih besar n lebih details..dengan panjang lebarnya dengan setiap episod, maklumat sahih, bukti2 dan saksi2 beratus lemon, kalau u giys nak jadikan beribu lemon, boeh passing juga share pd saya utk sy masukkan sekali..sy akan dedahkan...ini bagi org2 yang teraniaya..

Anonymous said...

Salam semua.. sy zack..terima kasih kepada liana kerana membuat blog mengenai keburukan e life nie. Saya pernah juga pergi main branch the weld yg bajet2 tu..haha.. mereka ada buka cawangan di sri hartamas di galeria sblh ipd sri hartamas klu xsilap..sy trjoin dekat sane atas sbb dyeorg sycho ttng life sy dn fmily sy..even sy tau yg sy kne bntu fmily sy.. sy da trbayar(sedekah je laa..) rm 280 utk voucher 20 keping dn satu ubat(apa tah) sbb nk tau treatment itu bgus atau tidak.. and then sy di bawa pergi ke OC utk bncng tntg M.B.S(micro bisnes system klu xsilap) dan sy hampir2 tertipu utk mmbuat pnjaman bank semata2 utk mmbeli e life nie.. mmg btol bila join mereka mmg xde life, dok smpai ke pg dkt pusat, mamak, ape nie..mcm tu ke cr duit??? sy msok pon atas sbb seorng rakan.. dn dye da pon jd AF..dgn BERHUTANG!! sy lega kerana sy sedar awal kerana jasa rakan sekerja saya mghalang sy dr mneruskan neraka ini.. sblm tu sy runsing pikir tntg nie dn slpas sy sedar segala beban pmikiran dn hati xtenang hilang.. Alhamdulillah.. sy harap pd yg da join segera laa keluar dan sedar..pada yang bru nk join jgn laa.. ingtlaa berhutang akan menambahkan lagi masalah!! tme kasih pd liana dn yg len kerana atas post anda sy sedar dr mmpi ngeri xtdur malam ini..hahaha.. tme kasih sbb beri sy pluang untuk sharing..

p/s : sy ad sign form utk voucher dan produk pon xdpt. Sye juga isi form utk beli e life akibat tertipu dgn OC tp sy xbg mereka duit.. nk tnye, hope perkara ini mereka xkn guna nama saya, identiti sy, utk mereka buat loan atas nme sy..MINTA PENCERAHAN???

lianakhamis said...

setahu saya, mereka x buat pape pun dgn borg tu.. just utk pendaftaran je.. let say dorg konon2 nk buat loan tp guna nama awak, still x boleh sebab bank mesti akan call awak dulu punye utk buat pengesahan.. kan? x payah risau la.. insyaAllah, sekeping kertas tu tak bawa niat lain selain mendaftarkan diri jd ahli..

Anonymous said...

as' kum thx ada blog ni nsb baek lah xbg duit lg utk jd mmb xsngka lah manusia bertopeng ni ada lg kt dunia . pui . tah knpe ar tibe2 hati ak rase mcm nk search google psl elife ni . haha ak sdar ak xberprljaran tggi . tp jgan kencing2 ak .

Anonymous said...

Tp yg DF2 tu mmg ada lg.DF Iju,DF rauf dn AF Im not sure :)

Anonymous said...

Sy pernah di bwk ke the weld tu utk try for free konon nye. Masa dlm kereta dapat msg dari kwn suruh hati2 dgn malaun2 ni sbb dorg ni aktif dgn MLM. Terus menyirap waktu tu sbb x sangka kwn baik sendri sanggup nk tarik sy masuk bende2 x guna ni. Sebelum turun kereta dah warning awal2 "kalo ko brani nk paksa aku beli ape2 mmg siap la ko"

Dah sampai tempat treatment tu die x brani promote pape just kate bende ni bagus blablabla xyah makan ubat dah blabla..but then 1 je sy ckp kt die "ko nk ckp psl bende2 health ni dgn aku yg lebih tau jauh lebih byk psl human health dari ko? kalo bagus sgt produk ni sampai xyah mkn ubat xyah la aku susah payah blaja degree aku ni. hospital pun tutup jela sbb sume org bole sihat dgn bende ni kan". Terdiam kau. haha

Anonymous said...

idup lagi ke menatang ni

Anonymous said...

Salam cik Lina,URGENT2! boleh x bg link fb anda. ade bnyk soklan sya nk tnya ni.. as a new comer in elife one community, huhu..ops, sory.. x join lg. just bru diperkenalkn..hehe.. tq..

Teacher Fyra said...

assalam awak sy pn pnh diajak oleh schoolmate utk join Lampe Berger tu dgn modal Rm2,500 k mmg gila byk kott..sybkn ank org kaya yg sng2 nk dptkn duit byk tu..n now knl dgn sorg mamat ne dy ajk join e-life ne,knon dia blnje skali treatment rm50..hr2 kne brainwash dgn komuniti dorg siyes serabut gila,dah la sy bru 1st sem degree..klau dah isi form cmne eh??tp lom byr pape lg la..

Teacher Fyra said...

alhamdulillah sy xsmpt byr satu sen pn utk bnda ne,just isi form je utk jd happy membe,risau jgk sbb da isi borang..dpt tau psl one com ne pn sbb knl dgn mamat ne kt wechat,msuk smlm bru 2x follow dy buat treatment..Dorg mmg keep brainwash&smlm kak iju tu siap buat talk kt kteorg yg dtg buat treatment ne..nasib baik sy terjumpablog awk ne cik liana,thnks a lot sbb sedarkn kteorg drpd bnda menipu ne..hrga product2dorg pn kdg2 ade yg xlogik lgsung

Teacher Fyra said...

name senior uitm tu anip kn??sy bru je knl dgn dy kat wechat n sy bru follow dy buat treatmemt 2x..n psl kak cha tu dia bru je brainwash sy smlm,siyes serabut dgn dorg ne xhbes2 push kte suh msukbeli voucher segala bagai..anip tu hrp muke je tp xsangka penipu,sy pn bru je isi form td tp xde byr satu sen pn kt dorg..

farahezora20 said...

sy x berani nak komen ape2 sgt...sbb sy jenis hati kecik..cpt kesiankan org..sy pun ad pengalaman yg serupa spt saudara saudari jugak..dan sy dlm process nak keluar..hutang nasib baik la x banyak..sape2 yg rase ad masalah..jgn down sgt..kite masih ad Yg Pemberi Rezeki..kan? percayekan?? amek ikhtibar..tue pengalaman jatuh kite..dr one com ad bnde baik yg ak blaja..sentiasa positif...owkay? sy bukan la nak backup mane2 pihak..just this is a learning process to be more matured..ape2 boleh email sy ezorafarah93@gmail.com..share ur stories owkay..:)

Hafiz Razak Adom said...

hi. just nak tanya CDF Rauf tu macam mana rupa fizikal dia? sebab ada member join "bisnes" ni under Rauf

Jiwa Hamba said...

Sy bru jd HM..lps tu kene jd IF dgn modal 3400..apa yg perlu aku buat?

lianakhamis said...

tak payah teruskan.. tinggalkan komuniti.. kalau x, mesti akan menyesal di kemudian hari..

Anonymous said...

thanks liana for the info.recently sy pun hampir terkena. flow cerita semua sama. mula2 bwa pergi the weld. knon treatment ala2 SPA. siap bg pgg lampu jd starwars lg.then sesi feedback. after tu pergi mamak. nasibla sy ade alasan nak balik awl sebb nak keje.so dorg xsmpat nk saiko sy. even post liana dh lama, but still la community dorg keep on move. my advice, jgn cpt tpengaruh dgn cerita2 gempak dorg. no shortcut to be success.

A01CDA said...

trkena jgk... >.< happy member ...huhu ilang 250... dua hari x p dah.. serik2

IF member said...

Sya pown bru ja join community nie n dh jd IF..nsib baik sya pkai duit sndri tuk byar 3400 tue...sya xtau smada diorang nie btol2 duit bnyk tau xda duit lngsung sbb kebanyakan mereka y' join community nie pkai kereta biasa sja..sya pown dh terkena ngan community nie...n lagi satu,mmg bdx community nie suka ckp gah ka???da elife 3 kt umh,emind 11,sya pown naik meluat bla diorang ckp gah...pdahal xkeja n just abs msa lepak smpai lewat pg...mgkin tuhan nk bka hati sya,tergerak hti nk cari psal elife nie wlaupown dh b'korban 3400...tp msih rmai lg org bru y' join community nie...

Anonymous said...

sape penah ase tertipu sile isi survey http://goo.gl/forms/oOrVgV570c

Anonymous said...

tnye sikit, sape2 yg baru terjoin bnde setan ni, malaun dua ekor fuad n fazreen aina wujud lg tak?fuad yg bdk uitm shah alam tu...dia dh jd ape sekarang.?

Anonymous said...

tergerak hati nak baca your blog. I pn ade the same experience.. Sape xnk hidup senang. and the sad thing was, kawan baik sendiri sanggup buat macam ni.. sometimes i looked back jugak what happened in 2011.. i was naive and yeah, knew nothing about businesses and investment.. i lost around 4k (from my savings) and that was the best lesson i got in life.. never trust a business that's too good to be true, friends who are nice for no reason, making money without selling goods or services etc,etc.. i didn't end up calling any of my friends to join the scam.. it was wrong, even i knew it then although it was too late for me.. biar la i sorg je yg kena hopefully member2 lain x susah.. i thought about the sins i might bring with me for all pain and suffering i may cause.. well, it's easy to spot a scam now when you've already experienced it.. just to share, alhamdulillah i got back up.. i started a small amount of investment, studied the market.. invest in gold & stock legally from the bank. got into real estate.. bought a few houses.. rent it out.. by mid this year, we'll have a few projects in subang and i'm barely 23.. you see the point is, nothing comes easy and scamming other people is not an option to the top.. you want to be a self made millionaire, earn it..coz i did and it's not impossible! it's better that you start a small business selling tissues rather than cheating the way up. i hope all of you young entrepreneurs work your way to success and don't chase the easy life the easy way..because it will come eventually, only if you work for it.

Anonymous said...

dah terkena.. burn rm280... penipu penipu

Anonymous said...

elife - harga kilang:

Mesin terapi Made In Korea. Dapatkan Harga Kilang drpd Blog Ini: (Kalau Receommed komisyen pun ada)Yekot. Korang call la sendiri.
Bila aku tengok ni macam mesin ni lagi bagus drpd elife,

Pagi tadi aku check kat website ada promosi ni. Kalau mesin macam elife boleh dapat double triple lebih murah. sijil pun banyak macam elife.

http://mesinterapielectricfieldtherapy.blogspot.com/

Shah Lan said...

tahun lepas member aku ad ajak join...diorang punya belagak becakap ngn aku..sembang besar..last2 kena maki kat aku...dia nak tipu pn agak2 la aku dah berbisnes mcm2 da sebelum ni..ttiba sembang besar tgk gaya smua duk kedai mamak x de duit nak beli nasi..lepak je kt situ..stupid bastard punya mlm ..head kat situ ada 2 org..1 betina si gemuk hitam besar name ape ntah 1 lagu betina pendek hitam nama kak eira..bodoh x lawa pun kau..duk puji dri sndri dpn aku

Samonelia Production said...

Ak pulak dh terkene hembus2 (pukau) nama dye safwan.. mamat nie dye aim budak2 uitm puncak alam...kt sana dh ramai dh konco2 kaki2 dye..so budak2 palam hati2 la..an kreta myvi ijau..nama safwan..kwn gune beetalk.. skali ko kua an dye..ko tkkn patah blik dh..sebb dye gune ilmu pukau..ko akn ikut je dye ckp and suruh ko..ak skrg berhutang rm3400... kt kwn2...dan terpkse benti blaja nk hbiskan lgi 2 sem je.. naya je hidup ak.. klo ak blaja sana nt dye cri ak lgi..nk pukau ak lgi... musnahkan hidup org lain...nk crite pnjanh kisahnye...tp percyalah lah pada blog2 nie..sebb ak yg bodoh sebb tk baca blog2nie..sebb diorg tk kasi baca...ak kan dh kene pukau..so ak follow la telunjuk diorg..ni hasilnya... mak ak pun tk cye dh ak duk palam tu..duk uma...tugu org masuk minang..sket hati ak...hancur masa depan ak nk graduate dgree... mujur la dye focus duit je...klo rogol?? Tk ke naya lgi hidup ak???

Anonymous said...

memang dapat terus ke duit ke camne ek?.. ke dia ambik masa jgk tuk proses?

Anonymous said...

Untuk pengetahuan semua, ocw ni masih aktif sehingga kini..bila lah mereka ni nk insaf..mungkin smpai ah long pengutip hutang kejar mereka smpai ke lubang cacing kot..

Anonymous said...

hidup lagi r community ni...membe baek aq blaja 4 thun sme2 ajk aq...wat side income...aq pn pegi r...5/10/15 mlm..pi the weld...ceramah by abg nas..jutawan aset 3 juta ooo...da jd drctor..hnsem..sume duk jerit2 sblom cermh...aq blur..tgok je r gelagat diorg...haha..lpas crmah pi hq hartamas...treatment lu skali..pastu oc...dgr je r kn...ape yg baik aq ambil...mmg..setup dye same je...hutang2...dri 3400 hutg 33000...x na aq...bia je r...mlas na join...da baca komen2 sume..aq yakin aq da x na masuk..mule2 fkir jgk na join..fkir na pnjm 3400..tapi x sdap hati..x suke kol membe na pnjam duit..ad malu...x leh na ikot prinsip diorg..papepn gudluck la kat membe aq..anyway tq kak liana...terselamat dri dibelengu hutang...tq...

Anonymous said...

Alhamdulillah, ada jugak feedback pasal ONE Community Worldwide ni. Terima kasih admin !

Semalam waktu balik kerja terserempak dengan schoolmate sekolah rendah & menengah. Then dia ajak teman dia pergi buat treatment kesihatan dan kecantikan, katanya kawan dia cancel last minute. Berfikir dlm 30 minutes, then amik keputusan nak join buat treatment tu sbb katanya free. Excited la sbb igt treatment yg dia maksudkan tu facial. Haha

Lepas sampai dekat The Weld tu macam kecewa sikit la, sebab dah imagine yang tempat tu ada aroma aroma yang menyenangkan, tapi hampa sebab yang ada cuma la orang orang yang b'blezer ala ala korporat.

Masuk dekat bilik treatment tu kengkonon just buat treatment je, rupanya kena dengar "talk" dorang pasal product ni. Seriously ? Aku dah la tak suka dengar talk talk ni, nak nak pasal product. Mmg tak pay attention la jawabnya. Haha. Lepas habis tu kena kumpul pulak untuk bagi feedback, lagi menyampah la lebih lebih lagi waktu tu dah 10 lebih (malam).

Habis je dekat The Weld tu dorang bawak pulak pergi outlet dekat Hartamas. Okay, just follow walaupun tak redha sebab katanya sekejap tapi sebenarnya lama, dekat 2 pagi kot. Perjanjian cakap balik pukul 10 malam, tp ni dekat 2 pagi baru nak balik. Mahu parents aku tak call and bising kat aku. Haish.

Dekat Hartamas tu pulak still promote pasal products dorang. Lepas tu suruh aku beli voucher sbb katanya harga promosi. Aku banyak kali tolak kot, even waktu tu orang kuat dorang dok kiri, kanan, and depan aku. Macam macam alasan tipu dan alasan betul aku bagi, tapi dorang nak jugak suruh aku isi application form and beli voucher tu. Lepas tak daya lagi nak tolak, aku pon isi je la, tapi tak bayar apa la sbb dah mention poket kering.

Habis je isi application form semua tu, ajak lepak mamak pula. Itu pon still dok bercerita pasal products dan kebagusan jenama dorang ni. LoL. Siap pesan datang lagi keesokan hari. Memang tak la aku nak datang.

So, mohon korang lebih berhati hati supaya tak terkena macam orang orang sebelum ni. Memang la kawan yang perkenalkan "community" ni kawan kita sendiri,dan mesti serba salah bila tak support kawan sendiri tapi sebelum nak support kawan tu, better fikir pasal diri sendiri.

GoodLuck !

nadia yushalini said...

Hai.nak tanya Ana tu org mana eh?sbb yg introduce sy dulu pown nama nye Ana juga.Tak clap tahun 2012@2013 mcm tu

lianakhamis said...

Ana duduk area batu caves.. dulu study kt uitm..

rozaini zaini said...

Baru je smlm pergi dengar dia membebel..bila tanya pasal system dorang kata kena jumpa advisor , advisor akan explain bla bla bla..so tak puas hati punya pasal , sy gunakan en.GOOGLE ni untuk selidik..bila dh tahu kes sebegini rasa selamat dah..huh nasib tak melayang lagi duit..

Anonymous said...

Kesian dorang ni sebenarnya.
Mula² masuk talk tu pun da hingar bingar.
Campur lelaki perempuan, tepuk tampar.
Saya tahu semua kat situ dalam fasa hutang dan mengajak semua orang berhutang.
Lepas habis talk, dibawa pula ke mamak.
Brainwash untuk masuk downline dia.
Aku da study perkara ni dan aku ye kan aja tapi xmasuk je.
Rasa nak gelak pun ada sebab dorang menunjukkan kebodohan sendiri pada orang lain.
Kesian~

Alif Muhsin said...

Perlu ke berjaya dengan hanya terlibat dengan bisnes yg tak masuk akal ni? Hoi.. Banyak lagi la usahawan yg berjaya duit berjuta2 dgn hutang yang dah habis di byar pon... Tak payah pn jual benda taik e life ni. Orang jual karipap tepi jalan pn boleh berjaya la... Ni bukan pasal mindset semata2 la... Ni pasal knowldege and pengalaman berniaga. Korang igt apa yang korang buat tu betul.. Korang one community belum kenal lagi dunia berniaga yang sebenar.. Yang korang pandai adalah seni scam and simple math.. Baik korang berhenti jual nasi lemak ke.. Walaupun sikit lama lama jadi bukit. Sbb korang tamak tula yg mata korang buta.

Unknown said...

Assalammualaikum..
Saya pon baru terkena dgn ONE ni..
Mula2 ajak pergi main bowling.. lps tu ajak lpk mamak.. lps tu sembang pasal treatment.. ye mmg btol treatment tu bagus.. tp yg buat saya terpikir.. cara diaorg.. 1st diaorg suh saya jd ahli VIP rm1 jer.. lpstu diaorg suh saya upgrade jadi AC AGENT CONSULTANT.. tu pon jenuh mencari duit siap tipu mmber lagi.. ok bab AC ni dh settle.. lps tu plak diaorg suh saya upgrade jadi AGENT MANAGER yg mana saya kena beli mesin elife berharga rm33.5k .. masa tu saya terpikir mana saya nk cr duit sebanyak tu.. n saya ikot planing diaorg.. diaorg just bagi saya direction suh saya pinjam duit dengan kawan2 n sedara mara.. paksa saya cr duit tu dlm masa yg di tetap kan.. dh la hutang lama x abis bayar.. ni kan pulak nak buat hutng baru.. siap suh saya buat loan kat bank.. sayapon mcm terpukau ikot jer direction diaorg.. nasib baik loan saya x lulus.. n setiap hari introducer saya akan call n wassap saya tanyakan pasal duit tu.. saya dh mula perasan ada unsur paksaan kat ctu..

fareed kamal said...

Cik liana boleh bg email x.. nak ajak sembang pasal ONE ni.. btw.. RD nas ARD iju Still lagi di sana

fareed kamal said...

Ni alamat email saya..
Ahmadfareedkamal@gmail.com

fareed kamal said...

Assalammualaikum..
Saya pon baru terkena dgn ONE ni..
Mula2 ajak pergi main bowling.. lps tu ajak lpk mamak.. lps tu sembang pasal treatment.. ye mmg btol treatment tu bagus.. tp yg buat saya terpikir.. cara diaorg.. 1st diaorg suh saya jd ahli VIP rm1 jer.. lpstu diaorg suh saya upgrade jadi AC AGENT CONSULTANT.. tu pon jenuh mencari duit siap tipu mmber lagi.. ok bab AC ni dh settle.. lps tu plak diaorg suh saya upgrade jadi AGENT MANAGER yg mana saya kena beli mesin elife berharga rm33.5k .. masa tu saya terpikir mana saya nk cr duit sebanyak tu.. n saya ikot planing diaorg.. diaorg just bagi saya direction suh saya pinjam duit dengan kawan2 n sedara mara.. paksa saya cr duit tu dlm masa yg di tetap kan.. dh la hutang lama x abis bayar.. ni kan pulak nak buat hutng baru.. siap suh saya buat loan kat bank.. sayapon mcm terpukau ikot jer direction diaorg.. nasib baik loan saya x lulus.. n setiap hari introducer saya akan call n wassap saya tanyakan pasal duit tu.. saya dh mula perasan ada unsur paksaan kat ctu..

fareed kamal said...

Sama la bro.. saya pon hangus 3.4k..

farah aziz said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dan terima kasih byk2 kt 'tuan tanah' yg dah tlg up kan penipuan onecomm ni... �� m0ga Allah berkati dan rahmati kita semua, amiin...

Saya setuju yg mesin elife tu bgus atas keistimewaannya yg tersendiri tp taktik kotor dan modus operandi yg diorg jalankn semestinya salah hatta di sisi agama sekalipun adalah salah dan berdosa utk kita berlaku zalim kpd org lain lbih2 lg kpd saudara seIslam kita sndri..tp bila duit dh merajai akal fikiran dan hati,harta dan pangkat melonjak sanubari, dan nafsu plak semakin menguasai diri, maka agama ditolak tepi..(nauzubillahi min zalik)

Maaf na, bkn niat nk bg ceramah atau sengaja nk belagak alim tp hukum Allah tetap sama dunia akhirat.. Apa yg nk highlight kt sni, yg HARAM tetap HARAM dan yg HALAL tetap HALAL.. ibarat air dgn minyak yg konfem xboleh bercampur (kalau xpercaya boleh cuba..hehe..) mcm tu jgkla dgn ibadah dan maksiat.. Sedangkan bekerja kita siang malam cari rezeki pun dikira ibadah dan dpt pahala berganda, agak2 mcm mana bila ibadah kerja kita disaluti duit drp hasil dan usaha kita yg HARAM?? (tepuk dada tanya iman sendiri..)

maaf lg skali sbb dh mengarut byk kt sni, bkn nk cari publisiti murahan tp nk sedarkan smua supaya jgn terlalu menjadi hamba dunia sampai sanggup menganiaya anak bangsa sndri..klu darah daging dan keturunan kita skrg lahir dan dibesarkan drp hasil titik peluh yg HARAM, jgn bermimpi kita nk jadi generasi rabbani yang hebat..xperlu pun nk jdkan steven yeam tu idola bagai sbb kita dh ada idola yg cukup hebat dah xlain xbkn kekasih kita NABI MUHAMMAD S.A.W.. btol x?? Nabi pun kaya dgn berbusiness, siap berkorban harta benda lg utk fakir miskin masa tu (cuba bgtau tgk, celah mana yg Nabi pesan suruh jd jutawan dgn cara tipu org, guna taktik kotor??) sbb tu la, kita xperlu nk berangan setinggi gunung bila ilmu dan akhlak kita secetek air dilautan (maaf klu peribahasa ni salah sbb dh lama habis sekolah mmg dh xbrapa nk ingat..huhu) pokok pangkal, berbaliklah kpd AGAMA, dgn agama kita boleh berjaya dunia akhirat..xperlu nk jdkan si kafir steven or founder onecomm tu sebagai idola sedangkan kita punya ikon yg teragung utk kita jdkan guru kita (Nabi kita S.A.W) yg jauh lebih hebat drp diorg.. (mcm mna?? kaji dan selidik sendiri!)

sekian, mudah2an diri sendiri, orang lain dan kita semua sama2 muhasabah diri dan jdkan pengajaran drp pengalaman lepas.. Moga Allah redhai perjalanan hidup kita smua, amiinn.. ��

Wassalam...

P/s: mintak maaf byk2 sbb ambil masa smua utk baca coretan komen yg panjang ni, moga bermanfaat utk smua..

«Oldest ‹Older   201 – 272 of 272   Newer› Newest»
 

Copyright © my name is liana. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver