Pages

Thursday, April 11, 2013

>> e-life: scam, MLM or business??

salam to all readers..
=)

after a year and a few days,
finally i found my courage to tell about this.
this is my story.

tengok, betapa penakutnya aku nak tulis apa yang aku rasa..
sampai amik masa setahun lebih, baru nak open cerita..

E-life..
anda tahu apakah itu?

eLIFE

you can get all the details about this product here..


and now, i want to talk about the story behind this thing..

they have a community, called one com.
the way they treat you is really nice, and they oftenly used reverse psychology to get what they wanted.

how?
they want your money, but the said otherwise.
the really desperately need you, and they said otherwise.
they know your weak point, and that's it.
you are doomed.
why?
they keep mentioning your weaknesses konon-konon sebagai pembakar semangat.


kalau tak percaya aku pernah join benda ni.
DF Iju, DF Nas, CDF Rauf, AF Asrul, AF Farah dan AF Ana adalah upline aku..
aku sure DF Iju, DF Nas, CDF Rauf masih lagi ada di situ.
tapi AF-AF sekalian, aku tak sure.
the latest aku tahu, upline-upline aku semua stuck.
haha. padan muka.


first time aku jumpa community ni, time tu kat Time Square..
main bowling ramai-ramai.
tapi guna duit sendiri.
aik? ingat kan ada sponsor.
tp aku Ana yang sponsor sebab dia yang bawak aku masuk com ni.

lepas bowling, pergi mamak, lepak sampai 3-4 pagi.
for the first time in my life, aku balik rumah kat Wangsa Maju selepas pukul 12.
*nampak sangat aku bukan kutu rayau, kutu lepak etc.*


first, diorang akan attract korang pasal product e-life ni.
bagus untuk kesihatan la. bla bla bla.. star wars la.. etc.

then, yup.
aku terpedaya dengan kata-kata manis mereka, maka aku pergilah buat treatment kat HQ dia.
kat The Weld.
kat sini la korang boleh merasa duduk buat treatment e-life itu semua.
dan mereka-mereka akan mengagung-agungkan product.
dan ada juga terselit sepatah dua hadis nabi etc. *islamic sikit la kononnya*

lepas treatment, ada sesi feedback, then solat Isya' berjemaah kat Masjid Wilayah ramai-ramai.
lepas solat, ada sesi sharing kat mamak sampai pukul 2-3 pagi..

aku ikut.
sebab aku curious nak tahu dengan lebih details.
dalam masa yang sama, aku memang berniat nak bantu mak ayah aku pulihkan penyakit mereka.
ayah aku ada sakit jantung, darah tinggi, kolestrol.
mak pulak sakit darah tinggi, kencing manis.
anak mana yang sanggup tengok mak ayah sakit, kan?
unless korang jenis yang pentingkan diri sendiri la.
ehem.


follow punya follow punya follow.
lepas tu diorang suruh aku cari duit RM 3,300 untuk permulaan.
bagaimana?
duit dalam bank, or pinjam kawan.
aku tak tahu kenapa aku terlalu bodoh ikut cakap diorang, dan pinjam kawan-kawan aku RM3,000 dan bagi kat diorang..
kawan-kawan yang tolong aku, adalah kawan-kawan yang rapat dengan aku pulak tu.

budak-budak dalam community tu terkejut.
kenapa aku dapat complete RM3,300 dalam masa 1 malam je.
maybe sebab kawan-kawan aku percaya kat aku.
dan diorang tak terfikir pun aku akan buat perkara tak senonoh dengan duit diorang.

dear friends, thank you so much for your trust.
(^_^)


lepas bagi duit, aku selalu tanya..
"macam mana aku nak bayar balik duit kawan-kawan aku?"
berulang kali aku tanya soalan yang sama.
dan jawapan yang aku dapat, "usaha.."
aik? usaha yang bagaimanakah?

dan dalam masa yang sama, mereka suruh aku fight RM28,000 untuk beli e-life..

kalau korang sentiasa dengan community..
you will find that your family is really useless because they can't afford to give you money to buy this thing.
but what if only one day, you spend your whole day without them..
and be with your family..
is it really what you want?
are they really useless?

*sorry la kalau ayat aku macam melampau, tapi jujur itu yang aku rasa..

ayat abang aku betul-betul membuka mata aku apa sebenarnya berlaku..



bila diperhatikan betul-betul..
usaha yang mereka maksudkan adalah mencari sponsor..
a.k.a pinjam orang lain untuk bayar hutang kita.
kira macam gali lubang tutup lubang la gitu..

and everything will turn bad.


these are the few points about the community.

1. sanggup ke kehilangan friends and family?
sebab kau takkan pernah mampu nak bayar hutang diorang seumur hidup kau.. 

2.the community will try to make you create your own urgency to buy e-life..
but i think, that wouldn't be necessary. ini sebab diorang dah urgent sangat nak duit dari kita..

3. kewujudan aku takde signifikan pun kat diorang.
then, why bother so much about me? because you want money from me.

4. buat hasil
aku mati-mati ingat kene wat direct selling etc. rupa-rupanya term 'buat hasil' tu adalah 'beli elife'

5. bukan MLM
tapi term yang mereka guna, semua sama dengan MLM.. upline, downline, t-up, t-down, etc.
dan juga kita kena attract orang lain join kalau nak buat income.. bila ditanya, mereka akan jawab, 
"kita tak boleh buat kerja sorang-sorang.."
dalam bahasa lainnya, mereka suruh kita build downline sendiri..

6. first time treatment, kawan yang bayarkan
oh.. please.. sebenarnye tak yah bayar pun.
just ajak je la prospek, dan yakinkan dia je.

7. psychological fight
bila aku down, rase macam nak keluar dan taknak teruskan, dorang akan keep mention about my weakness..
playing with heart.
aku rasa, ini yang paling tak patut diorang buat.
nak duit, tak perlu la sampai mempermainkan perasaan orang lain.
kan?

8. mendesak
tiap-tiap hari tanya, "hari ni macam mana?" tengah buat apa.. etc.
mendesak kita untuk cari duit sampai cukup..

9. away from keyboard
sebab utama: kalau depan keyboard, kita akan mula search segala macam produk yang lebih kurang sama function, dan juga jauh lebih murah dari 28k..
dan juga, kita akan mula mencari feedback customer..
ataupun feedback dari komuniti..

sayangnya.
tak banyak feedback dari komuniti yang ada kat google.
cuma ada dua-tiga je..
sebab tu la aku memberanikan diri tulis pasal pengalaman aku kat sini..
supaya terbuka la pintu hati sesiapa yang baru nak join tu, supaya berhenti sebelum terlambat.

kenapa aku ckp berhenti sebelum terlambat?
sebab selepas satu level, kita kene upgrade naik level dan seterusnya.
itu semua memerlukan duit yang sangat-sangat-sangat banyak..

HM (Happy Member) - RM 250
IF - RM 3,300 (hutang)
AF - RM 3,300 + RM 28,000 (hutang lagi)
CDF - RM 3,300 + RM 28,000 + 5 downline
DF - RM 3,300 + RM 28,000 + 5 downline + RM28,000*8 (hutang lagi banyak..)
dan seterusnya..

kalau kumpul duit-duit tu semua, dah siap boleh beli rumah sebijik.
aku fikir, daripada aku bagi duit tu kat diorang, baik aku beli rumah..
kurang-kurang mak ayah aku pun boleh duduk ngan aku nanti.
ye tak?


i end my journey because i realise one thing..
my 'niat' untuk mulakan bisnes ni adalah duit.
bisnes ni memang boleh dapat duit, tapi bukan duit untuk kita.
untuk mereka.
tetapi kita yang merana..
sebab duit itu adalah hasil hutang kita kat kawan-kawan kita.
apa-apa hal,kita yang tanggung, bukan diorang semua.
kan?



akhir kata,
kalau anda adalah anak orang kaya yang tak tahu nak buat apa dengan duit anda.
baik anda sedekahkan je la duit tu kat anak yatim..
daripada anda sedekah duit tu kat bisnes ni..


aku bukan anak orang kaya..
Alhamdulillah, Allah tunjuk jalan untuk aku bayar hutang-hutang kawan aku dengan selamatnya.
first time raya, tapi tak mampu beli baju raya sendiri.
*sedih giler kan..
perit jugak la nak menahan diri dari buat itu buat ini.
beli itu beli ini..

sedih, tahu tak?


p/s: nasib baik aku berhenti sebelum aku bawak masuk kawan-kawan aku join benda ni.
so aku takde la rase bersalah sangat kat sesiapa sebab 'tipu' dorang..




271 comments:

1 – 200 of 271   Newer›   Newest»
sabree hussin said...

Assalamualaikum,

Saya boleh faham pengalaman yang cik Liana lalui.

Mujurlah awk cepat tersedar dari perangkap yang dia orang setup ini.

Saya tak benci MLM, in fact saya juga join MLM.

Saya ajar macam mana nak dapatkan satu talian telefon yang lebih menjimatkan dari segi panggulan dan boleh kumpul point untuk redeem tiket penerbangan.

Saya pun dah pernah pergi The Weld tu.

Ada kawan sekolah ajak.

Rasa meluat pun ada saya rasa dengan budak2 yang buat bisnes ni.

Cakap berbelit-belit. Nauzubillah.

Diorang ingat saya ni budak hingusan ke apa?

Pengalaman saya pun boleh tahan jugak hebatnya kalau nak bandingkan dengan diorang yang mengaji pun masih tak habis lagi.

Saya tanya pada diorang... macam mana nak dapatkan modal.

Jawapan budak kecik yang saya dapat... "Kalau nak seribu daya..." (mungkin skrip ini yang diajarkan. sebab tu cuma tahu ni jawab ni je)

Lepas saya desak, barulah masing-masing bukak cerita, caranya adalah dengan pinjam. Pinjam kawan-kawan, pinjam mak bapak, saudara...

They are not there so that I can manipulate them as my private ATM machine...

Apa pun I just say goodbye je dengan projek diorang tu.



sabree hussin said...

Saya dah link blogpost ni dengan blogpost yang saya dah buat.

Harap-harap budak-budak yang plan nak join bisnes ni dapat fikir masak-masak terlebih dulu sebelum menyesal kemudian hari.

lee anna shim said...

betul.. sekarang ni macam-macam taktik yang diorang guna.. mula2 memang terpedaya jugak la.. tu yang saya ikut je.. sampai berhutang 3k..

Alhamdulillah, saya dah nampak permainan diorang sebelum teruskan usaha untuk pinjam 28k tu.. kalau tak, saya rasa hidup saya lagi teruk dari sekarang ni..

Typical Malaysian said...

HAHAHAH ~ pengalaman yg sama... sebijik ~

lee anna shim said...

anda pun terbayar RM3,000 ke?

Anonymous said...

haiii..saya dah bayar rm250 dan saya happy member..apa khabar sume? baik sangat baik wow kepala abah dia..hahaha.. :D

Anonymous said...

saya lagi teruk sampai nak bergadai tanah lagi..
mujur ramai org yang bantu sy keluar drpd benda2 ni even dah habis beribu...
sangat-sanagt menyesal sampai terpaksa ambik study leave...huh
sekarang tengah struggle bayar hutang kawan2..ada sikit lagi,,alhamdulillah :)

Anonymous said...

menyampah betul dengan budak onecom ni
bajet bagus je!

lee anna shim said...

study leave? tu dah kira teruk jugak tu.. saya takde la sampai amik study leave, tp tahap pencapaian akademik memang ada merudum jugak la..
so. awak mcm mana sekarang? sudah sambung belajar ataupun masih bercuti?

Anonymous said...

woi woi aku dah dua join baru dah lepas pobia dgn budak budak one com.

homunculus K said...

Semua orang dalam onecom tu semuanya berhutang.....Usah percaya sikit pun kata-kata manis mereka.

homunculus K said...

Semua dalam tu semua berhutang je...Takdenye mereka orang yang hebat. Usah percaya sikit pun janji-janji manis dorang tu. Konon nak kita bantu keluarga. Piiiggiiiidah

Hazwan ALIF bin Mohd Noor said...
This comment has been removed by the author.
Hazwan ALIF bin Mohd Noor said...

help me plzzzzzzzzzzzzzzzzzzz !! i nk keluar dari e-com ini !!! diorg keep paksa i !! help me help me !!! 0174343246.. i dh terjebat dlm dunia MLM nie :(

shafizah said...

aku melalui fasa pegi treatment free, masjid wilayah n mamak hartamas. tp aku tak sempat pun jd HM.
but i really fell sorry towards my friends, both of them yg try push me on this at the beginning. baru aku tahu diorg tu pangkat AF thats means dah hutang almost 30k. aku rasa risau kat diorang, tak sangka diorang da sejauh tu rupanya ...

nur hayati said...

sila la keluar dari eLife ni. takde pekdah pon

Anonymous said...

http://hudaradzi.blogspot.com/2010/10/elife.html


baca pls!

fadle ishak said...

tpi yg pelik nye,yg join bnde ni org kje bagus2...blaja tngi2 plk tu.50/50 nk pcye....komen ckit...

Anonymous said...

Salam semua..

sy sdg mencari2 info psl e-life ni..hrni bru berkesempatan korek2 feedback kat website..Agak terkejut pd mula2 bc feedback..

Skrg sy sdg ditarik oleh komuniti ni..huuu..rs berserabut pun ada..aktiviti sy tergnggu..pressure sbnrnya ni setelah di'brainwash' sbb sy ckp sy xdpt nk join event diorg klu weekend..

~huuuuuu~

Anonymous said...

pergi MAMPUS E-LIFE INI !!!

Anonymous said...

apa nama blog fb utk bekas2 ex elife ini?? cari xjmpa la ... ade sape2 tahu tk ??

Anonymous said...

haha...anoynamous yg pg treatment 17/5...
awk pn ade pg jg ke?dkt the weld kan..
ada la kite pjumpa gamak yer...
ak pg join pgrm dia smpi ari ahd kot nk tgk taktik diaorg..
da la kne tpu ngn kwn..kne brainwash lg..
huhu..sakit wooo..
kwn ak br IF..tu yg sbuk pjuk ak kot..
hah!

Anonymous said...

Salam. Saya baru je join jadi HM, bayar 250 sebab nak tgk treatment ni mcm mana. Memang diorg akan paksa join ke nanti? Boleh je kan kalau saya dengan baik hatinya tolak? Mohon pencerahan.

lianakhamis said...

yang baru jadi HM, dinasihatkan anda pergi treatment bukan time puncak diorang berkumpul.. maksud saya, pergi la treatment pagi atau tengah hari mcm tu.. so, anda takkan jumpa dengan komuniti sangat, dan anda dijamin selamat..

akan tetapi, walaupun mereka tidak akan memaksa awak join, mereka akan guna kaedah2 lain.. yg paling ketara "reverse psychology"..

"awak tak kesian ke tgk family awak sakit? awak tak ingin ke ubah nasib awak?" and so on..

jika anda berdegil tak mahu join, maka mula la drama keji mengeji..

sekian..

Anonymous said...

assalamualaikum..

saya pun penah terkena gak..
x sgka plak pengalaman yang sama..
apa2 pun jgn kuarkan duit walau se sen pun...huhu

reebok said...

saya pertama kali pegi dekat center diorang.. dkt belakang jusco balakong.. belum kena basuh lagi.. tapi ada la individu2 yg macam cik kata dalam entry ni mcm iju dgn nas..

mereka minta saya isi detail sy dlm borang katanya utk declaration claim insurans 3 juta tuh kalau saya kena electric shock ke.. mampus ke dkt situ..

saya masih lagi belum kena approach oleh sape2.. hehe.. tungguu..

punkrock said...

Haha

punkrock said...

Yeake

Unknown said...

https://www.facebook.com/pages/One-Comemati-Worldweak-Scam/205386156264442
please like this page!!!!

homunculus K said...

Go! http://oneshit2u.blogspot.com/

Anonymous said...

Dear writer,

Story awk sgt bagus, tpe xcukup kuat nk menyakinkan kwn sy ! She going to join this fucking bis. I hate this community. Klau la bole sy dpt no awk n awk trus ckp sndri dye dye. Sb dye nie naif sgt da org tpu dpn2 mate nk join laki. Sy benci diorg pnye modus operandi n their riverse phsychology. Smpai nk selit2 psl agama, pdhal sndri pn blm tntu btl kt sisi agama. U u gieve suggestion mcm mne nk sdrkn org mcm nie. From: syasya

lianakhamis said...

dear syasya,
1. kenapa kawan awak begitu bersungguh-sungguh nak join community ni?
2. siapa introducer dia?
3. dia pernah tak baca entry ni? ataupun mana-mana blog yang negatif pasal e-life?
4. dia da level yang mana? IF? AF?

kalau dia dah AF, dia patut tahu sudah segala penipuan yang diorang guna.. sebab time AF ni la, no looking back.. nak looking back ape nye, dah terlanjur berhutang sampai puluhan ribu ringgit..

kalau dia masih lagi IF, suruh dia bayar segala hutang kawan2 dia dulu, then tanya dia.. best tak bayar hutang kawan? hehe..

kalau dia masih lagi Happy Member, entah la.. selalunye Happy Member ni memang senang terpujuk dgn community.. no comment.. huhu..

hope kawan awak tu cepat2 la sedar sebelum terlanjur berhutang ribu-ribu..

Anonymous said...

Saya pun mgalami nasib yg same, baru tjebak dgn elife nie atas sb ajakan senior, rase down sgt sbb mse kter gan dorg asek.kene brainwash mcm ne nak elakkan dorg dr terus mgngu kter ? pelajarn saya tgngu sgt dgn bende nie

lianakhamis said...

tukar no fon.. elakkan jumpa senior awak tu..

Anonymous said...

Aku baru kena rabu aritu...mmg celaka..nk.minta feedback pn kne brkumpul..pastu treat mcm.budak2 pegi orientasi..mmg xle bla..dorg mmg merepek

Anonymous said...

Ya Allah, team SYN(sknk One Comunity plak) masih xsedar dgn apa yg dowrng dh buat. smua ni merosakn bangsa sendiri... dr zmn SYN da ramai yg hidup merana mderita dgn tjebak benda ni..sedih sgt sedih...now nk hancurkn lg bdk2 muda dgn komunity baru plak... ples la btaubat sblm tlambat, sblm ramai org bhutang sna sni sbb nk naikkn kowrng (pangkat yg kwrng kejar)

Anonymous said...

Hai liana! I know youuuu :) Just nak share upline awak sume dh quit. Ana saya tak sure tapi rasenye dia pun dah mati sama. zati pn dah quit.

lianakhamis said...

oh ye ke? wow.. semua quit? Ana pun dah quit jugak.. tapi tak sure la sape yg quit dulu..

adakah saya kenal anda?

Anonymous said...

http://oneshit2u.blogspot.com/2013/06/seperti-yang-dijanjikan.html

Anonymous said...

team zati, line abang asrul sume dah mati. termasuk zati. yes kita pernah berborak kt onecom tp tak rapat.

Dhiya' Hannah said...

salam..saya nak share sesuatu kat sini..

sesiapa yang dah jadi hm mesti dapat bukukan..dalam buku tu ada peraturan & pengawalan keahlian..

diantaranya..
ahli tidak boleh...

1 . memaksa / mendorong prospek untuk meminjam wang daripada mana2 institusi kewangan berlesen /
tidak berlesen dan memberi jaminan kepada prospek yang melabur wang
mereka akan dikembalikan dalam satu tempoh masa yang pendek.

2 .memaksa / mendorong prospek bg mmbeli sejumlah besar produk @ perkhidmatan lebih daripada kemampuan kewangan mereka
atau lebih daripada apa yang mereka boleh gunakan /
jual dalam tempoh masa berpatutan dan mengabaikan / meninggalkan untuk memaklumkan kepada prospek yang mereka mmpunyai pilihan
untuk mengumpulkan jaualan produk
@ perkhidmatan dengan tujuan mencapai satu status tertentu di bawah pelan pemasaran syarikat..

kesimpulannya kat sini..diorang ni tak ikut pon peraturan yang ada dalam buku kelabu tu..
harga produk2 yang ad pon x masuk akal langsung..dan yang pastinya diorang ni orang2 yang tak beretika..

Anonymous said...

knapa la x jmpa nan k-lin international dri awal

Nur Fauzi Bassar said...

tahniah kerana tidak terus terpedaya dengan MLM seperti ini.

Modus operandi syarikat itu tak jauh beza dengan syarikat lain. Cuma produk beza, ayat kasi tukar sikit-sikit.

Tapi jalan ceritanya tetap sama. Dari dulu sampailah sekarang.

Dan golongan yang 'backup' gila-gila MLM ini pun tetap ade sampai hari ni.

lianakhamis said...

Alhamdulillah saya sedar sebelum saya bawak masuk kawan-kawan saya join benda ni.. kalau tak, saya rasa lagi berdosa sebab menipu kawan-kawan.. huhuhu..

Anonymous said...

dah hampir terkena..but i paid for rm250 utk beli voucer dye..katenya, "eh, kitorang x nak ckap pnjang dgn org x de voucer..lpas voucer bru kite terang segale2"..lpas dpat voucr slepas dipush berkali2 (the things i hate the most), aq still trpingga2..sbb bile dtanya dorang jwab, "kau akan tau sgala slepas OC, Open Case..pndai la..td ckp laen skrg ckap laen..they didnt mention bout the business untill OC..aq punye niat nk cari famly..yela, duk KL sorang2 takot gak kan..atleast ade famly yg bole aq lepak skali..famly yg bole bwak aq utk brubah..then time OC, ko tau ko kena buat ape..?? cari rm3400 dlm masa 1 hari..that is ur task..camne nak cari..?? dorang ajar..senang..kate 1 famly kan..ajar la..dorang mntak kite listkan kwan2 dlm contact kite but dont b prejudis..msg dorang n ckp urgent prlukan prtolongan..mntak duet tp jgn ckap utk ape..juz ckap utk hal kshtan..BUT REMEMBER!! ur contact bukanlah classmate, bukanlah roomate, bukanlah ahli keluarga n bukanlah kwan yg akan slalu kite jumpa..see what they teach u..?? bodoh kan..aq bfore OC smangat nak join sbb 1) x tau sal bisness@anything psal rm3400, 2) aq nak cari famly utk aq survive..then time OC dpat tau je kena dpatkan rm3400 dlam hati aq dah reject menatang nie..yela, nk brubah xkan join menatang nie dah bole kan..??kite bole je brubah sdiri2..or kwan2 bole tlg kite brubah..not this menatang..dlu2 dorang ckp, "kau jgn pkir ini bisnes, clear ur mind, seingat aq AF Linda yg ckap camtuh..dye mntak aq pkir aq nak brubah ke x..then itu la yg pkir..x de lak nak pkir utk berbisness mncari 5 org bwah kite n tlg 5 org bwah kite cari lagi 5 org bawah dye..got what i meant..??aq hafal stiap ape yg mereka cakap & setiap ape yg mereka tulis..hahaha..silap org bro..btw sape yg duk KL, korang kenal kan solaris..?hah, kedai mamak tuh kat situh..name kedai tuh kedai ape ntah tapi ade prkataan MAJU kat situh..keh3..dorang keep on pushing u and twist ur mind..teruk weh aq kena maki famly aq pdalah awal2 dah niat betol..mereka yg pesongkan..kuang3..kpd ONE BC tuh.korang pegi mampuuuussss..!!!! jgn berani hidup menipu org..

lianakhamis said...

strategi baru diorang sekarang: blog.. semua DF dah ada blog masing-masing.. cerita pasal kommuniti.. tapi tak details.. nak tunjuk kononnya komuniti hebat, tapi tak cerita penuh-penuh.. kabur je.. lagi kabur dari jerebu.. haha..

Anonymous said...

saya sempat buat OC je..pastu saya belah dari One Com shit nie..ajar orang tipu orang..Penipu BESAR..

Anonymous said...

sy pown... baru smalm pegi buat treatment dkat balakong tu... puas dowg brain wash sy...xtahu la mcm ne nk ckp kat mmber yg sy xnk beli pakej baucer tu..tolong la sy...

Anonymous said...

Abaikan shja komuniti sebegini.. Usah cari rezeki dengan cara menipu, hidup tak berkat.. Duit banyak mana pun akan rasa tak cukup juga.. Hati pun tak tenang dengan hutang yang banyak.. Banyak masalah yang menimpa.. Bila banyak menipu, ramai orang menyumpah, hidup tak berkat..

Kepada students ipta/ipts, jgn terpedaya dengan tipu daya sebegini.. Memang benar, bisnes adalah satu cabang utk kita mencari rezeki, tapi rasanya pendidikan lebih penting untuk zaman skrg. Bisnes boleh jatuh dan naik, tapi pendidikan boleh jatuh dan naik ke? Kalau takde education pun takbleyh buat bisnes jgk kan..?

Usah terpedaya dengan reverse pyschology mereka sampaikan tergadai pendidikan sendiri.. Niat da baik, tapi caranya kurang baik.. Apa pun, setiap individu diberikan hak memilih.. Jangan sampai tersalah pilih, merana hidup kelak..

lianakhamis said...

saya sokong pendapat anda..

Anonymous said...

Thanks for sharing...
Sbnarnya aku pn pernah join onecom. ni dulu..dah sampai level AF pn dgn buat loan bank 28k utk beli mesin elife tu..tp slps brhempas pulas slama setahun dgn bisnes ni...habuk pn xde duit dah bnyak abis..kalo aku buat bisnes goreng pisang dlm masa setahun maybe dah nmpak hasilnya..skrg trpaksa menanggung bayar hutang bank..
Tp ni cerita dulu la..sekadar nak kongsi je...aku dah quit dr one.com 2 tahun lps..nasihat aku bg budak2 yg baru nak trjebak dgn bisnes ni baik x payah la..lebih baik cari bisnes lain lg bagus..tp setakat nk buat treatment utk kesihatan xde masalah rasanya..bagi aku la produk tu salah...yang salah org2 yg buat bisnes tu yg salah..aku pn malas dah nak ingat kisah2 aku dgn bisnes ni lg..
Skrangni hanya fikir nak settel slow2 semua hutang2 tu..sekian

Anonymous said...

100% setuju..

aisya ibrahim obsesi lensa said...

orang yang bodoh je percaya. masuk u tap percaya benda macam ni. senang terpengaruh. tak matang. macam budak2.

Falcon Conrad said...

T_T, nasib baik terjumpa blog ni ..... skarang sorang member yg kaki penipu tu memaksa aku bayaq RM 230..... dia tawu aku dtng dri family yg susah ...sampai hati naaa .... dah masuk bulan Ramadhan pun mcm tu gak ...... Astagfirullah .....tema kasi kpd penulis blog ....pengalaman yg sama cuma blom bayaq payment happy member tu ....

Falcon Conrad said...

T_T, nasib baek jumpa blog ni .... pengalaman yg sama cuma blom bayaq RM 230 happy member payment... sorang member kaki penipu tu masih keep pushing sruh bayaq.... sat g aku sepak kat tngh mall the weld .. dia tawu aku dtng dri family susah masih gak nak tipu ..sampai hati naa ...dah masuk bulan ramadhan mcm tu gak...Astagfirullah ... x kenai dosa kaa...tema kasih kpd penulis blog share....

lianakhamis said...

sama-sama.. syukur sangat-sangat.. setakat ni ada la dua tiga orang yang baca blog saya, tak jadi terus join komuniti tu.. sekurang-kurangnya kisah saya dapat menyelamatkan anda dari terus ditipu..

setahun sudah berlalu.. tapi perasaan dibelit dibelenggu hutang keliling pinggang tu memang tak dapat dilupakan.. saya pun bukannya orang yang berduit. sampai hati mereka2 yang dalam komuniti tu nak tipu kita lagi..

Anonymous said...

arghhh!! adoii...
baru 2 minggu terjebak....duet rm3400 dah bg..kire dah IF la...tp betol..memang hari2 kene pakse pikir idea untuk dapat 28k 2....pergh jd AF dalam mase 2minggu??yg xbestnye sebok dok push family....niat kat ati mmg xnak nyusahkan family..tp kene nyusahkan jugak....siottt.....
mmg kat kpale otak pikirkan kmajuan....sebab 2 join...tp 2la pikir balik...sebab ape upline2 sebok cari org lagi...sebb nak cari income untuk bayar hutangla...aritu someone yg kire pangkat tinggi sket siap teman ke bank.... first thing..terharu..mmg niat die nak tolong kite...naseb baek Allah tunjuk jalan..aku xbleh wat loan sebab adelah sebab2 die...xbleh wat loan bank sebok dok soh watloan ngan family...tapi...tapiii....tapiii..........entahla.....skang just nak follow ape dorang wat.. n akan usahakan melambatkan pembelian elife...abeskan terus voucher...
oittt aku xnak libatkan familyla.......

Na!M aZMy said...

tapi seriyes..bisnes nie mmg boleh kite jadi kaya kalau kite dapat jadi DF...CDF pon dah ckop...tapi!!! brapa byk org bawah nak kite tipu??
korbankan...biarkan die berhutang??
kalau niat die nak tolong orang..nape x die yg korbakan duet die bg downline die pinjam..

lianakhamis said...

betul tu.. dulu pernah jugak tanya, boleh tak kalau pinjam duit dari upline atau dari orang kat one com tu.. tapi dorang senyap tak jawab.. dorang tukar cite lain.. time tu memang dah terdetik dalam hati, ini da lain macam dah.. kenapa saya perlu susahkan family hutang sana sini? kan..

Anonymous said...

tiap2 ari blek 2-3 pagi..muka mcm zombi dah x cukup tido..kualiti keje hancur..kwn2 pun tgk aku da len..life abes kat sane jer..sampi cuti rehat sehari pun kn paksekn diri join dtg event (listen n follow katekan) .. aku tgk dorg desperate sgt suh kite dptkn..soalan paling annoying aku dgr bile lagi?..bile nk dptkn e-life.? bile lagi nk ke step seterusnyer? (abah kau!) aku baru jer join ko nk suruh aku bli mesin tu n labur duit banyk tu..hutang lame x abis..nk merasa income pun tak lagi..dah suh aku wat loan?? tmbh utang lagi?? gadai brg2?? stress aku..mmg kita bli mesin tu tuk tolong org diluar sane tuk jd sehat..lau ade mesin tu parent kita akan jadi sehat smbil kita buat income..tp msti kn pada wktunye..bagi la mase..jgn sbb org atas nk kaye cpt , kite kat bwh jd mangse (mcm desperate sgt plak aih)..tgk jgk kemampuan kite..lau kite x mampu and knowledge about about product and selok belok perniagaan tak strong lagi jgn ambil risiko laburkan bnyk duit..bile lagi? siap ade suh aku benti keje focus kt mnde nie..mmg takk laa.!!

Anonymous said...

help me...........0143695838..ade soalan yg sy nk tnya awk. please.....
:'(

lianakhamis said...

ada pape soalan, boleh pm saya kat facebook.. saya tak begitu berani nak main mesej kat fon dengan orang yang saya tak kenal.. sorry..

Anonymous said...

assalamualaikum
sya direct DF RAUf ( kononnye DF!!)
tpi nasib baik tuhan buka pintu hati sya spya elakn bisnes ni
rakan baik terpaksa berhenti belajar atas sbb trpksa kerja utk settle kn hutang, bru2 ni sye bru selamat kan kakak angkt sye dripd join bnda ni,dgr citer popular juga lah nama sye naik dkt the wealth ,hahahah,sbb trik duit dowg,hahahah,

lianakhamis said...

adakah saya kenal anda?? anda dah jadi AF ke?

Anonymous said...

xda kayanye..hi sy team iju..hi ammar, wansyuk, da kaya belom? kaki kencing
newcomers, jgn biakan anda dikelilini dgn geng onecom..itu kunci yg mbuat anda tpengaruh..dorg akan brainwash anda bramai-ramai..betul! betul! puih!!

yg pnting, xpyh join lgsungla..ak da pnh kna tipu smpi abeh burn 3k..pastu dpaksa plak kua 28k...nsb bek ak xtuli j ikut ckp dorg..slmt xwt loan g..ammar budak klantan siap tnya parent ada duit smpanan ke,emas ke suh gadai..srius rasa bodoh sgt npe la aku xtumbuk j muka mamat tu..

remember, family first, niat baik utk tlg family bknla melalui bisnes pnipu ni, malah menyusahkan lg ada

mak aku kna kanser, aku mnangis nk tlg bia dia smbuh,,bila ak tnya betol ke bnda ni leh sembuh kanser,,dorg bantai,,boleh!! siap reka fact2 yg ntah pape lg,,lastly, doktor ckp rwatan ni lg teruk utk psakit kanser,,maaf mummy 4 being a stupid son...ammar,wansyuk,kikin, u guys are not even human..for money, sanggup tipu org yg nk tlg family..

lianakhamis said...

disebabkan saya rasa saya perlu menipu lah saya berhenti.. seruis time tu rasa diri ni kotor gila.. hina gila.. kita betul2 ikhlas nak tolong family kita, tapi dorang buat kita jadi mcm ni.. memang rasa diri ni sangat hina kot time tu...

DY Joy said...

assalam..
sebijik cm pengalaman aku tp aku sampai HM je la,pastu baru tersedar yg ONE ni xde pekdah lgsg..
cosmate aku sorg ni smpi kena extend study degree die sbb taksub sgt..
tiba2 td ade sorg member aku call nk pnjm duit wat bisnes,aku tny company ape die ckp ONE COMMUNITY WORLDWIDE.. terus aku bambu mcm2 tp die ttp gak nk join.. cmne eh?

Anonymous said...

Kalo u all nak tau One Community ni adalah dari DCHL @ SYN @ Lampe Berger. Pasa DCHL@SYN@ Lampe Berger ni dah kene tarik pendaftaran so Steven Yeam nie wat One Communitty ni konon konon nak selamatkan warga SYN@DCHL nie. aku adalah antara orang yang awal2 join dari SYN ke One Comminity nie. masa tu hutang dah byk nak kene fight lg nak teruskan idup dalam One com. Awek aku sendiri sebagai Upline pun lari diri. giler tak...byk mende nak cite tapi xdapat nak share....byk caranya nak counter diorang nie. senang. tapi sebelum u all join dan dibawa masuk ke tempat nie. diorang study dulu korang punye kehidupan. your impian. so bile diorang byk tye pasal impian korang. macam2 diorang cube psyco suh korang join. walhal bagi banyak hutang jek.

Anonymous said...

One community nie kalo korang nak tau asalnye dari DCHL @ SYN @ Lampe Berger (Saya namakan SYN la = Steven Yeam Network). Penah dengar??? Yup. Disebabkan DCHL ni dah tamat tempoh register company and xleh nak renew dah (maybe sbb scam- orang byk complaint) so Steven Yeam (pengasasnye) buat community lain. Register bawah company lain. Ape ntah. Lupe la. Kalo dulu under Duke Winnie (skang xtau ape pangkatnye).
Aku nie antara yang terawal join One Community nie. Pindah dari SYN ke One Community. Hutang dah banyak bertimbun suh fight lagi. Mak aik. Rabak. Setakat masuk ahli RM250 tu maybe sikit. Kalo dah bagi orang cam aku nie berpuluh-puluh k dah berhutang. Sampai skang x settle lagi hutang. Dulu upline aku awek aku. Awek lari siap mintak clash lagi time aku pokai. Pengalaman…..
Banyak nak share tapi xdapat. Senang je nak counter diorang nie. Diorang Nampak je smart pakai2 kot kat seminar…padahal sume kaki hutang je. Tye diorang dah settle ke hutang2 diorang. Sure x. makan pun malam2 masa gathering jimat2. Kadang2 xmakan. Sebenarnye xde duit. Sama je aku dulu. Pura2 je. Penat oh…
Mosus operandi kawan2, sedara or sesiapa saja yang ajak korang ni diorang akan senaraikan kekurangan korang, strength and ape impian korang supaye diorang leh physco korang. Ape ntah diorang pye modul. Nnt aku tengok balik aku pye catatan lama. Itu le teknik2 diorang. Diorang (aku pun sama dulu2) just desperate nak dapatkan prospect. Upline akan push2. Kalo upline2 meeting sure kutuk sape yang xdapat fight. Ape yang aku regret dulu aku hidup dalam komuniti yang xjaga adap dalam bersosial. Terpaksa tipu kawan2. Cakap macam best. Ape pun xde. Sory pada kawan2 aku yang penah diajak. Just aku antara yang xpernah paksa kawan2 aku join. Cuma regret je terpaksa hutang2 ngan kawan2 aku.
Memang best nak jadi kaye + nak tolong family dapat duit byk, kereta bagus2. Tapi modus operandi dan cara xbagus. Banyak bisnes lain yang bagus (conventional la) bukan franchies2 nie. Franchise bukak kedai xpe tapi style bukak orang. Oppss lupe….diorang akan cakap diorang bukan pakai MLM tapi diorang pakai ‘Macro-Micro Business’. Sama je. Bukak franchise = tambah downline.

lianakhamis said...

itu la.. ayat nak bagi dorang tersedak "dah habis bayar hutang ke belum?" cuba perhatikan riak wajah dorang.. berubah tak? hehehe.. setakat ni, yang saya tahu, upline saya semua dah mati (dah keluar dari one com)..

Anonymous said...

firstly,i nk ucapkan tahniah kt owner blog ni sbb melalui tulisan u ni dpt prevent org lain drpd tjebak dgn bnda2 MLM ni.u mnulis based on ur pngalaman.its awesome!

tahun 2008 dlu2 i pnah kna brainwash.but dlu2 biz lampberger namanye.yg bwak i dlu kwn uni i jgk.modus operandi nye sama la yg korang2 duk tulis kt cni.sbijik!nyesal sgt smpai skang.tp i xsmpt invest smpai briban2.700 duit melayang bli bnda lampu tuh.as a student at dat time susah woo nk dpt 700 tuh.tpksa pnjam ngn kwn,abg kakak sume.kalo ingt blik rse malu plak ngn depa sbb i ckp nk wt bisnes.tp habuk pn xdokk.huh!porak peranda hidup i dlu sbb mnatang MLM ni la.duit slalu xckup utk kgunaan lain.nk mkn pn kna bjimat.tsiksa tau.

oke kte tolak tpi bab duit.now bab masa plak.most of i pnye masa byk terbuang dlu.lepak sana lepak sini duk sharing2,follow up menatang ape tah.skit ati kalo ingt blik.plajaran tah kmana.blik 2,3,4 pagi,amat memenatkan utk bnda yg xdok pekdah ni.bek pgi bjimba2 ngn kwn lg puas hati.kalo la parents i tau dlu,kompem kna pancung.masa nk bjimba,study pn xdokkk.

now bab depa pnye attitude plak.hari2 duk push i cri duit briban2 utk nek level/pangkat.rimas tau.depa bg jln snang pnjam2.siap suh wt list lg tu target kwn2 nk pnjam.huh.da tu duk kutuk2 plak mak bapak kite sbb mak bapak kite just keje2 kg je.knonnye suh i join bisnes ni nk snangkn org tua,kasi hidup snang lenang.lg nyusahkn depa ade la.n lg stu i pnah nmpk ngn mata sndiri depa siap ade stu buku tu tulis stiap mklumat depa pnye mangsa downline.i pnah terbaca buku i pnye upline tu,die siap tulis sume kelemahan n kekurangan diri suspect downline die tmasuk la i ni.bderau darah nk mrah.eh wth.

bile depa tgk i susah nk cri duit nk nek level/pangkat sbb i ni jnis pasif,xberapa ramah sgt,n jnis segan2 nk mminjam depa tggalkan i cm tu.gile jahat dowh.nseb x bg depa briban2.but now da lost contact dh ngn depa sume.try gk cri2 kt fb tp xjmpe.kalo jmpe first ayt nk tnye,cmne bisnes oke x.pkai kete ape skang???huh syes geram.

oke la smpai cni je i pnye kisah k.semoga sape2 yg bru nk join tu,cpt2 sedar bnda buang masa nih.kalo nk wt bisnes buat la bisnes lain jual baju online ke,lg selamat.huh.

k thanks.bye tuan tanah. :)

lianakhamis said...

thanks sebab share pengalaman awak.. Alhamdulillah.. setakat ni ada 2-3 orang yang baru nak join one com contact saya, dan tak jadi join sebab baca post saya ni.. bukan niat nak tutup periuk nasi orang, tapi niat untuk membantu mereka daripada terjebak dengan hutang keliling pinggang.. i learned my lesson..

Anonymous said...

http://eijacutieija.blogspot.com/2013/06/tiada-kata-seindah-bahasa.html

wei korang,sila bkk link kt ats ni ha.ni la macai2 a.k.a perosak bangsa dr ecommunity ni.bajet gud2 je depa.huh.

Anonymous said...

http://sitinurhaliju.blogspot.com/

http://nadzmisuhaimi.blogspot.com/

http://fatehahz.blogspot.com/

korang, kt ats ni link geng2 one community ni.ak try google jmpe gk depa2 ni ha.

Anonymous said...

http://sitinurhaliju.blogspot.com/

http://nadzmisuhaimi.blogspot.com/

http://fatehahz.blogspot.com/

korang, kt ats ni link geng2 one community ni.ak try google jmpe gk depa2 ni ha.

Ieda Pink said...

Sy pn pernah melalui pglaman yg sama mcm awk..akibatnye kita yg menderita..jgn prnh percaya e life..sehingga saat ni sy merasakn kebodohan yg teramat sgt..sasaran mrka skrg adalah student ipta..mrk makin bergiat mncari mangsa ipta..hrp sume org brhati hati ngan geng ni..jgn prnh trjebak ngan bnda bodoh ni..

Anonymous said...

heelo..ak nk cte gak pngalamn ak kene e life comunity nie..

1. dieorang akn ajk korg ckp nk wt treatment.
2. pastu ad sesi feedback..baik sangat baik wow..nenek die ar!
3. solat hajat la pastu g mamak
4 time nie la korg kene brainwash habis-habis, ak kene tp dieorg silap la..die ingat ak nie baik sngt..ak ni da la panas baran skt n memg ego skit klau org tegur2, kutuk2 ak ni..die bole ckp ak ni xda masa depn sbb pikir lme2 utk join, abah ko ar..bila dieorg ckp ak menjawab sampaila dieorang mati akal nk bersuara da n sampai ulang benda yg sama jew..hahaha, amik ko!..pastu paksa beli baucer ckp borang tu mahal..bila ak ckp ak da ad borg tu sbb ak ambil kt kaunter Hq e life tu free jew, sume senyap(padahal ak tipu je sje nk uji)Hahahaha da nmpk da 1 perbohongan.heheee.pastu tny bisness nie cmne n die ckp klau nk tau kene jd happy member(Rm250), kepala hotak die la, nk cte kene bayar dulu..bangang!!..nasib baik ak x kua duit langsung sbb ati da rase x sedap masa tu..klau ad sapa2 yg ad facebook tolg la bnykkan repost benda2 cmni kt facebook,twitter and blog sbb ramai yg xtau sbnarnya benda nie menipu.PLEASE3 sangat2 tolg sebarkan benda elife comunity penipu nie..ramai bdk uitm s alam yg terlibat, kesian ak tgk ari2 kene stay smpai pkul 2-3 pg..belaja ntah kemana, utang bertimbun-timbun..lg satu sapa2 yg duk s alam ad bdk nama faraheen fara keje kdai butik kt seksyen 7 dekat ngn my mydin ngn hotel de art..die nie la yg introduce ak, skrg ak dengr die da pangkat AF, ak x tau bapa bnyk da kene kencing ngn die..die rendah2 dlm 156 cmtu ngn pkai spec.die nie ex student uitm s alam..die duk kt pust komersial..korang ati2 la ngn minah nie, muka mcm baik da tu bertudung plak tp perangai mcm taik..

Anonymous said...

dapat duit dgn cara menipu xde faedahnya,btul x?kte tgokla sjauh mne dorg bleh pegi..nk cari duit guna cara yg betul.jgn menipu bagai.aku penah terkena dgn komuniti ni,seumur hdup aku ni 1st time n hrp last kne tpu gn MLM ni. nk djdkn cte,mse mula2 join bnda alah ni,aku dbawa ke event dorg,actually aku xske sgt pn.then shri lpas tu,bawa g dinner pla kt hotel istana.kata mreka tu julung2 kli diadakan.2 thn skali konon.siap jmput adibah nor lg wt psmbahan..kelass kau maria!! mse tu la dorg mula pancing aku join bsnes dorg.mula2 xtau lg bsnes ape,keesokan hrinya lg dorg bwa g the weld buat treatment la konon .pastu siap suh jd HM.mse tu tgh ada duit,ape lg sbb ttarik dgn kata2 mnis diorg,aku join.lpas tu OC gn husna,si budak poyo tu..ape nama pnuh aku xingt.time OC gn dia,pergh!!bajet bagus.mcm2 dia ckp ..n stu yg aku ingt smpai hrini,klau join n guna produk dorg,confirm cntik,dia tu cantik sgt ke.aku tgok sorg2 muka kt onecom tu hmm..korg nilai sndiri la,cntik ke x..bajet bagus siap kata bg duit bln2 lg kt mak bapak,dia suh aku dptkn rm3500 scpt yg boleh..klau bleh mlm tu jga trus cri sape yg boleh pnjmkn duit ..aku fkr mustahil nk dptkn duit sbyk tu mlm tu jga..tp adala mulut2 kt stu mgatakan mmbe dorg leh dptkn rm3500 tu dlm mse 4 jam la..cepatnya! tu kalau dorg tu org kaya.sng je nk dptkn..cuba klau bdk2 lain de org ssh..ksian la..tp aku amk mse 3hr jga nk dptkn rm3500 ni.tu pn tpksa mnipu..dorg ajr aku suh mnipu.siap amk hp aku lg tlis msj nk anta kt kwn2 aku,sme jga kt fb pn.ajr aku cara mnipu pnjm duit.rse bsalah pla aku kt kwn smpai arini. yg buatkn aku tsedar dan trus kluar dr puaka2 ni mse tu rumate aku yg bsuara.dia tdengar pbualan aku dgn sorg kwn aku kt hp psal elife.rumate trus bongkar sumenye.xsngka rumate aku senasib dgn aku.lpas dh jd IF aku trus blah..tkar no. phone..tp xbhnti stakat tu je,diorg trus cri aku,dh jd mcm buruan polis dh aku rse

Anonymous said...

aku rase mcm dihantui mimpi ngeri bile terjoin group puaka ni..serius mse tu rse mcm kne pukau pon ade gak

Anonymous said...

anonymous-yg post 4 september..
aku kenal sangat2..yg faraheen fara tu..dy tu exroomate aku..aku org pertama dy ajak..dy uitm puncak alam..aku kena dengan dia..x sangka aku..classmate sendiri..celaka!nasib baik aku sedar..kalau x..tapi habis 3k..

Anonymous said...

anonymous post 4 sept
aku kenal sangat faraheen fara tu-one of my classmate, ex roommate..aku org pertama kena tipu..habis lebur 3k sbb join..dy tu x la nak rapat sgt tapi tetiba baik pulak dengan aku..x sangka lak dy ajak buat business tu konon..dy ex student uitm puncak alam

Anonymous said...

piiirahhhhh.....one community worldwide bangang! puaka..

Anonymous said...

fuck one com...........ha..ha..ha...ha

Anonymous said...

ceQ dgaq ada antara depa pkai produk simplysiti utk cntikkn wajah depa, awat hang xpkai ja produk yg hang duk agung2kn. yg beribu2 hengget tu..caitt~
mcm hampeh ja depa2 ni

Anonymous said...

semoga diorg semua diberi petunjuk oleh Allah

Anonymous said...

nak tanya skit ni.. dengar kata dorg2 ni bnyak duit, pkai hndbag mahal, lv, prada smua.. rumah, kreta mahal.. betul ke? Atau indah khabar dari rupa je dorg ni?

Anonymous said...

alhamsulillah la sblm g oc trjmpe blog ni....tetibe pulk leps solat trdetik nk cri psl elife ni...Allah bgi petunjuk la tu....hrp rmai lgi bdk2 bru yg nk kne tpu tu jmpe blog ni...byk mmbntu...trime kasih

Anonymous said...

,

Anonymous said...

Aku ditipu oleh kawan baik...sedih sngt2..rasa mcm org bodoh..terlalu percaya hilang duit rm500 aku nk beli kasut pon dh xjd..sedih gler..hrmmm

lianakhamis said...

orang yang bawak saya masuk one com ni ialah best friend saya sendiri.. dah 7 tahun kitorang kawan.. sejak asrama lagi.. tp tak sangka kan.. bende dah jadi.. mula2 tu memang marah giler la kat dia.. lama2 bila fikir2 balik, dia pun dalam situasi yang sama mcm saya.. dia keluar dari com lebih kurang sebulan selepas saya keluar..

Anonymous said...

Dh beli voucer..serius aku menyesal..mcm org bodo..asal duit nak beli kasut nk pakai pegi kerja..mmbe dh lame kenal time skolah lagi..ajak join..termakan..siap suruh tinggal awek aku lagi ckp jodoh belum tentu lagi..org yg sayang kita akan faham kalau kita tinggal dia..mmg la aku xtau sapa jodoh..sebab tu aku berusaha menjaga hubungan,maruah, batas pergaulan..ada sorang ape name tah ckp dh berjaya keta baya sndri.. mak dia dtg dr jauh..dia ckp relek dulu keja dh settle baru dia dtg amik kt stesen bas.........banyak duit baya keta suruh dorang nek kapal terbang la..nek bas buat ape bebal..skang aku nak lari dari membe aku..kalau ko berjaya itu ko punya pasal...pasal waktu ko OC tu pun mintak duit dekat aku..aku bagi la 200..so skang dh rugi 430 sbb kan ko..burit ko tipu aku..aku dh ckp bisnes ape pun xkesah janji bkn MLM!!

Aku Senyum said...

Salam Liana..thanks sbb tulis smua ni..i hmpir trjoin bnde ni sbb ade sorg senior uitm shh alm yg ajk join kononnye nk wat treatmnt kt the weld tuh..sblmnye sy tau dye tu wat study leave kononnye dye ckp dye lpas eksiden stahun yg lpas..for ur informtion, budak laki ni bkas presiden kt shh alm..klu korg knal dye amek kos pladangan klu xsilap..smpi skrg dye masih pujuk dan ajk g treatmnt la..yg sy risaukn diorg dh amek salinan ic sy..sbb hritu mase diorg "berjaya" pujuk sy,sy dh bg salinan ic sbb diorg nk isi form..last2,sy tnye shabat2 sy,n sorg kwn sy bg link liana ni,n sy baca bkali2..sebijik same pe yg sy alami..sy knl Cha Khaliza tuh..Asyran Najib..paling byk psycho sy..salinan ic diorg leh wat mcm2 ke? mase sign borg 3juta tuh,sy tak masukkn no.akaun sy,akaun waris and sy pon tipu tnda tangan sy sbb sy time btol2 rase ttipu..katenye, Cha Khaliza tu ada bukak center kt Cheras.Kononnye dye ckp gaji dye sebulan RM10 ribu.puuuiiiihhhhhhh


ade2 sape tau tak status sy ni?
salinan ic sy ada kt diorg..camne ni????huhuuu..tp sy tak bayar pape pun lg..

lianakhamis said...

setahu saya, dengan salinan ic je, dorang tak boleh buat apa2 pun.. jangan risau.. motif utama diorang adalah duit.. dorang nak tipu duit kita.. so, salinan ic tu mcm takde effect pun.. diorang cakap je borang 3 juta la ape la.. padahal sume tu mcm tipu jee... buat tak tahu je bila orang yg ajak awak gi the weld ni contact awak lagi..

btw, say tak kenal pun nama-nama yang awak sebutkan tu.. mungkin diorang join lepas saya keluar dari komuniti tu kot..

Anonymous said...

How do u feel rite now? Hapy enrgse Yes3. . . Pale nenek dy, hahahaha. . . Mcm taiq la bnde ni, asyik desak aq cri dwit je, akhir skali aq xagkat kol, stress aq ! Bkn tmbAh shat masuk tu. TmbAh sakit ad ar. . Hoho. .

mat rock said...

kpd 'Aku Senyum'... org yg bawak awk tu faizzudin kn?

tasya said...

situasi suami sy sama dng cik liana.. niat nk tmbh pendapatan n tolong family... tngk2 kena tipu... xleh kita wat tindakan undang2? sakit ati sy bila ingat muka ammar n mail tu... mmg celaka la hidup dorang.. kalo sy.. kalo dh kena tipu .. xgmak nk tipu org lain lg....krn org cmni la.. bnda MLM ni terus idup smpai bila2

Anonymous said...

pada saya buat biz sendiri lagi best..penat2 pun berbaloi...dan penat tu sekejap je hasil dia lagi berlipat ganda...even derang 'konon' buat biz,tapi still pandang rendah pada orang buat biz selain one com...masa ingat balik saya dlm one com dulu,mesti saya gelak balik...

Anonymous said...

Tolong nasihat budak nie korang.aku tgok dah besar kepala dh..mengagung2kan one com. 0199116804.baru nk terjebak dgn one.com

Anonymous said...

aku kenal sgt mohamad noor faizzudin tu..dia ajak join bisnes ni,mse kluar mkn sme2 diorg aku ksian tgok dia.pnh skali tak cukup duit nk bayar mkn..mkn dh habis dh..kesiannn..ingat kaya sangat

Anonymous said...

ayran najib tu xleh nk cye sgt...psyco

Anonymous said...

Doakan semua kat stu dpt hidayah drpd Allah s.w.t...kesian kat ank melayu..berniaga dgn cara tipu org xdpt ape pn..rzki nth berkat ke x...wallahualam

mucid id said...

SALAM.sy nk tanye siket.produk elife ade tak sape2 kat sini yg gune? Ade efek x? Bole bg testimonial. Kite benci mlm,tp xkn nk tolak produk tu kalo produk tu bole tlong keluarga kite..please..

mucid id said...

Salam.nk tanye korg yg penah join? Korg benci bisnes dorg je kn? Produk elife tu camne? Korg penah beli n bkesan x? mksud sy ntok org kencing manis and darah tgi.

lianakhamis said...

entah la.. tak tahu macam mana nak comment.. tapi setahu saya, ada je produk yang lebih kurang sama, tapi harganya jauh lebih murah berbanding e-life.. try cari testimonial produk tu dulu..

Anonymous said...

sy pun da quit

Anonymous said...

betulll lahh liana memang saya pon terkena jugak ngan elife ni ..tapi saya bg rm 50 buat sedekaah kat diorg..saya jumpe pon kawan saaya yang ajak jugak..kat cheras selatan tu..kawan saaya kata chariti event..saya dengan muka innocent saya pon pergi sana..memang org memang sangattt baik gilerrr ..rasa macam dah lama kenal..then dorg suruh saya cuba e life tu ..saya pon cuba...lepas treatment tu ada kedai mamak sebelah tu...saya ingat just makan makan jer..rupa nyer diorg guna psikologi kat saya ..cakap saya tak sayang kat mak bapak ker an sebagi nyer...dar seorg kaawan saya ..akan bertambah jad 2 0rg ...time tu korg akan rasa korg seorg di branwash sampai 3 org...time tu aku dah rasa lain macam...aku dah agak ada benda di sebalik udang kat situ,,rupa rupa dia promote bauncer ..korg bayar rm 250 korg dapat jadi ahli dan dapat baucer treatment dan sebagai nyer...insurance laahh...yang aku dapat rasa lain macam siket pasal e life ialah dasar ketidabukaan ..pandai 2 korg sendiri translate yer..yeap aku solute dorg punya community memanggg gempak sih..dah aku tengok ramai 2 budak ipts and ipta terpedaya..so aku just bagi rm 50 for deposit ..tgok cum ner pandai panda aku lariii ...sebelum aku terkena lagi banyak ...

Anonymous said...

salam..sy dlu pena join syn tu..mmg sedih je time tu..kene tipu hidup2..hadoi..smpai skrg malu bile paret ungkit psl bnda tu.. tp skrg masalhnye roomate sy dah terpedaya dgn benda alah ni..balik mlm pukul 2..smpai xde mase untuk diri sndiri..kesian sy tgk.. bile ade kat rumah dia plask brain wash sy..lame2 jd nyampah..kite smbg benda lain dia smbg psl macam mane nak majukan diri..siap perli sy (sbb sy smbug master, katenye hsb master pun belum tentu dpt keje) lantak laa..tp bile trjmpa blog ni siyes terkejut sbb mmg nak cri point nak suh kwn tu stop sbb nmpk mcm penat je life dia skrg.. tp sy tau ssh nak suh dia stop sbb time dia kat umah pun sgt la limited. mgkn tu tektik drg so org luar xleh nak pengaruh dia.. kesiannn tgk..dia budak baik..sy pun xtau dia dah level mane.. tp bru2 dia ade tanye mcm mane cara nak bt loan..omg.. risau plak kalau dia da terjebak seteruk itu.. mcm mane ni.. sy pun dah menyampah dgn member komuniti dia tu.. konon2 tegas.. xleh nak miss satu event..dia kene marah. ya Allah.. mcm mane nak tlg kwn sy ni..dia org ssh..sy tau dia byk pinjam duit org skrg.. duit sy pun diaxpulang lg..huhuhu

Anonymous said...

tlg kwn sy huhu

lianakhamis said...

entah la.. dia masih lagi study ataupun dah kerja? kalau dia masih study, cuba tanya dia, pelajaran dia macam mana.. try slow talk dgn dia dulu.. kadang2 slow talk dgn member lebih berkesan.. mcm kes saya, saya slow talk dgn abg..

Anonymous said...

Dia da keje da.. Smlm sy da slow talk dgn dia.. Siap tunjuk blog suruh dia baca.. Tp dia bekeras xnak baca..bila sy paksa bru dia nak baca. Tp reaksi dia satu je.. Org yg komplain kat blog ni suma org2 negatif.. Org yg stuck. Tu nak buruk2kam org lain.. Dia confidnt je ape yg dia buat ni btl.. Hmm.. Sampai berhutang 3k.. Skrg ckp suma nak berfalsafah.. Nak pndg rendah org lain... Sedih la..xpela sy da ckp kat dia.. So lps ni dia nyesal ke ape mla nk masuk campo da... Dia plak brainwash sy..aduh..

lianakhamis said...

dia dah berhutang 3k ye.. dah berapa lama? cuba tanya dia, agak-agak boleh tak bayar hutang 3k tu dalam 1 malam je? kita pinjam org 3k 1malam memang senang, tp nak bayar balik senang ke? ckp kat dia, try bayar hutang 3k tu dulu baru beli elife.. sebab, kalau dok kumpul duit beli elife, tp hutang tak byr, sama je mcm menambahkan hutang.. try byr hutang dulu, tgk susah ke senang.. setakat pinjam duit, memang nampak senang.. bab pulang balik, baru tahu langit tinggi rendah.. orang2 dlm one com tu sume takde makna nye nak tolong byrkan hutang2 awak tu sume.. menambahkan hutang ada la..

Anonymous said...

tlong sy!! sy dah bayar rm250..tp diorang srh sy rm3400...mcm mna ni..tlng call saya 0179115491..sy dah tk thu nk selesai kes ni..diorang ttp push saya..sy nk mtk nasihat dri korang smua..please ! :'(

Zahi Zachary said...

Saya pun terkena dgn bisnes E-life ni.selalu push saya fight nk dptkan RM3200 utk jdi IF.wktu tu dlm akaun saya ad Rm500 je.wktu tu mak saya bru bank in kan. Hritu itu mak saya bank in kan, wktu tu la saya kluarkan utk bisnes ni.wktu tu saya rsa sedih n down sgt2 sbb susah2 mak saya bank in duit senang2 tu saya kluarkan msa OC. So wktu tu saya lgsung xde duit nak makan.trpaksa mintak duit kwn nk makan.In order to obtain IF diorng keep pushing me smpai satu tahap saya jdi sakit.Kalau saya nk quit, diorng akan psiko saya mention psal kelemahan saya.Diorng langsung xnk bagu saya peluang nk mempertahakan pendirian saya.Saya skrg bru quit dan cuba utk menyelesaikan hutang2 saya.Dear friends, jgnla terpedaya dgn bisnes ini terutamanya pelajar2 ipta.Kalau bisnes tpi nk menipu duit org tak berkat.Nauzubillah..:'(

Anonymous said...

mat rock: frm aku senyum: yea..tu ar name dye..ingtkn baik sbb crite ttg flsafah lah..dpt angerah Dekan lah..padahal ble dgr dye ckp,naik mngantok plak.hahhaa..asyran najib tu dye de ckp dye jgk slh seorg shareholder kt centre kt seksyen 7 tu..lokasi baru tu,tp xsure pulak kt mane tah..yg sy msh ingt,lokasi dye kt kwsan prumahan baru..kt centre tu la diorg psycho lg..perrgghhh..sbnarnye ramai budak2 uitm yg kene..tp smuanya msh blm sedar dan ego sbb katenye lpas join one com ni,khidupan trus brubah..drpd yg pndiam,jadi luar biasa dan brani bcakap dgn org rmai..klu budak2 engine shh alm knal,ade sorg mamat ni tak ingtlh fac engine ape,katenye name dye fuad..ank dekan/timbalan dekan engine tuh..fuad ni pon join one com..dye pon pnah psycho sy ttg klebihan join bnde2 nilah..sy pon dh bawa pkara ni ke pihak atasan uitm..sy harap takde lg plajar2 yg ttipu lpas ni..sy pun hrp sape2 yg blaja kt upm,uia,tolonglh bangkit dan rawat pnyakit yg dh bernanah nih..tp tu arr,kte kne kmpulkan sberape rmai mngsa utk dptkn kterangan dan mklumat ttg kmuniti yg makan daging bangsa kta sndiri..skrg ni smua pro one com sibuk buat page/blog masing2 utk kelirukan smua org dan nk mematahkan hujah2 org2 yg dah trpedaya nih..trutamanya plajar..mmg sedih ble tgk kt centre,ramai org mlayu..mane kaum lain???kaum lain smua dok sibuk bniaga sndiri dan bukannya jadi pncacai kpd pgasas e-life ni..e-life makes us suffer.kpd yg blm insaf,ingtlh,khidupan ni smentara jer...

Anonymous said...

bodo la bnde ni ajr aku na tipu org...last2 bile aku na quit diorg na gne kn blik ape yg dirg ajr kt aku tuu ..supaya aku x blaaa,,,bodo pny komuniti..sincere la sgt,,,ckp cm gampang..

Anonymous said...

https://www.facebook.com/pages/One-Comemati-Worldweak-belia-tersedar/205386156264442

page mangsa2. jom like and share experience

hamba allah said...

Jauhkan la diri anda dengan e-life..,solat hajat kalu sesiapa yang betul2 mcm nak sngt join bnda nie..,insya allah,allah akan permudahkan..,pernah join team ELLY..,tp terkena jgk ngan pujuk rayu diaorng tp sbg IF je..

Anonymous said...

sape kenal si sabreeena gemuk bodo tuu...bodo je

Anonymous said...

aku bru jeh tinggalkn one com 2..produk 2 bgus,bnyk positif feedback (ikutkn sma jeh dgn produk laen) =) tp yg bt aku tinggalkn sbb cra diowg yg agk keterlaluan dan kdg2 slah,,tmbh plak mlibatkn hukum agma..lpas lma tgok cra dwong neh,,aku dh xnk lg dh terlibat dlm agenda2 dowg neh..pnat pn da jugk..tp da jugk kwn aku ni,,dia thu cra bdak2 one com ni bnyk yg xbtol..tp dia positif,,dia looking for bisnes(dia bkn join sngt pn event yg bdak2 tu bt)..skrg ni proses nk bkak kdai..(aku tgok sndri proses dia nk bkak kdai)..at least dpt jugk bntu kwn dia yg dh da produk e life(mostly level AF),,tp biarkn berhabuk kt rumah..bisnes ni bleh ke dpan tp slow..xde org nk grak in term of bkak kdai..rmai jeh yg msuk tp kluar..sbb pe? xde arah tju..bnda ni da pro n con brdsarkn pndgn dri mta kita sndri..aku kuar sbb aku thu kmmpuan aku,,laenla kwn aku yg sorg 2..pa pn aku doakn yg terbaek tuk dia..kalo pe yg die bt 2 btol,smoga dprmudahkn..kalo slah smoga dtunjukkn kebenaran..Allah Maha Mengetahui ape yg hmba dia lakukan..minta maaf kalo da yg xspndapat dgn aku ke ape..juz sharing from my side.Wallahualam

Sya Arinie said...

saya baru je terkena,, sempat bayar rm100.. and then sya terbaca tntg penipuan nie,,, ,mcm mne sy nk kluar dr community nie,,mohon pertolongan,,

Anonymous said...

mcm mne nk kluar dr community ini??
sya dh byr rm100 sblom bce psal penipuan ini,,

lianakhamis said...

nak keluar, just stop going there.. and thats it..

Sya Arinie said...

just biarkan mcm tu je ke??
xad effect ape2 ke dgn salinan ic tu,,

lianakhamis said...

takde effect pun.. dorg nak proceed mcm mana kalau awak tak bayar.. nak dorg hulur duit dulu? memang takkan..

WaniTa MelaYu said...

saya sebelum raya hari tu ade member ajak pegi kem... for me mybe just for have fun.... memang fun tp over fun la plk.... die ajk buat treatment mmg ada effect kat saya... pale sakit sangat lepas tu n muntah habis lepas tu.... lepas tu dieorang ajk lepak.... kebetulan esoknya ada conference kat shah alam... saya mmg dah tak dapat keluar la.. sbb mlm sebelumnya dah balik lambat... lepas tu kemudahan saya ditarik oleh family jd sekarang nie sy dh mcm bos... nak g mane2 semua ade orang bawak... member yang memperkenalkan saya dengan elife nie die bgtau 'e2 semua dugaan untuk Berjaya'. lepas tu die cite kat saya mcm2 pasal benefit klau saya join elife... die nak saya jd partner die untuk bukak francies elife ni tp sblm tu die mintak saya beli voucher 200 lebih tu... saya tak beli lagi sbb seperti ada je yang menghalang sy untuk jumpa dieorang untuk bayar voucher tu.... tp member yang memperkenalkan elife tu baik giler dgn sy, saya nak g mane die hantarkan.. and one day die bgtau saya yang saya kene buat keputusan untuk nak jd partner die or not. sebab jika saya tak berminat die akan cari orang lain dan saya akan dilayan biasa2 jew.... saya pun terkedu.... lepas tu terus cari yang berkaitan dengan elife nie.. nasib baik saya terbc blog nie.... skrng nie ia membantu saya,wlaupun tak banyak atlease sy tau apa yang akan jd kat saya bile dah join benda alah ni.... mcm mane saya nak tolak ajakan member saya tu ek dgn cara baik????

WaniTa MelaYu said...

saya hary tu baru je jd firtimer and lepas tu die mintak bayar rm100 untuk book tempat g conference... lepas tu die nak mintak saya jd partner sebelum tu saya kene ada voucher dulu kene bayar 230.... saya mcm lewat2 kan bayar 230 tu... sampai satu saat tu die bgtau saya ' kalau awk tak nak join saya akan layan awk biasa2 jew seperti pengguna, saya tak kn layan awk lebih2'... selama nie die baek giler dgn saya ada makna... lepas tu sibuk pujuk ajak dapatkan voucher... naseb baek saya terbuka hati nak search apa elife tu n terjumpa blog nie... sedikit sebanyak dapat membantu saya... tapi mcm mana saya nak menolak dengan baik ek.???

Sya Arinie said...

thnks sngt2,, dgn ada nya blog ini dpt mmbantu org2 mcm saya nie,,thnks yea

Anonymous said...

thanks kepda org2 yg share dlm nie..semua benar belaka..grup nie mcm harem..haha..sy pon diinvite oleh kwn sy ..mule2 just for treatment..kt weld tue..1st sy p .mmg sy pelik..semua terencat jerit2..so sy just wait and watch..next day plak.sy join event kt sg lentang..kwn sy ckp riadah la konon..then bwk p cheras..mlm tue dh pkul 11 sy ckpla dh lewat nak balik..tetibe bdk2 nie ckp dh booked tiket wayang..konon aktiviti grup..bapak ko..maen booked without my consent..aku dh syak semacm..lama2 kwn aku nie keep push aku to join..ckp nk cr partner..kali ke3 aku p hartamas kedai mamak tue..mule dieorg ckp pasal OC..ape kejadah nya tue..then dtg la AF Zuhri..mmg die down2 kan aku..ckp yg after aku grade phd aku akan dpt keje ke?kaya ke?(bapak ko!!!aku nie lectrer tgh cuti blaja..ko tue technician bangang)...geram aku..ko sape nk nasihat dgn down2 kan aku..blah la..alaa bgtaw kwn2 pakai beg LV..aku pon ado ..tp xdela belagak..setakat pakai 1 beg LV ulang2 pakai 4 tahun..ado den heran dgn ko...kecoh semua member terencat nie..then after balik aku amik keputusan stop..tetibe kwn aku msg ckp aku ade phd tp bodo..aku reply kaw2 balik..diam die..ko ingt aku bangang cm ko..geram aku..nasihat aku kt korang yg tgh join..stop la..baek focus kt stdy..pompuan2 lepak mamak 2 - 3pg..islamic ape tue..xmalu ke...sekian makasih..tanks sgt2 to owner blog nie..

Anonymous said...

salam.just for sharing.aku dulu terkena dengan housemate sendiri.mula2 ajak buat treatment mesin elektrik bodo tu je, siap ada pegang2 mentol lampu bole cas sdri sbb dlm badan ada elektrik la konon.aku ikut member tu sbb housemet ingatkan takde la nak makan kawan.siap cakap nak jumpakan aku dgn sorang laki ni upperline dia yang dah berjaya yang akan tolong aku.konon2 susah nak dapat jumpa dia,aku la yg bertuah puiii.bila jumpa, laki ni cakap dia engineer dah stop keje sbb nmpk peluang e life ni.merasa la aku dibawa join kedai mamak session smpi 2 3 pagi tu takde pekdah lgsg.terkene jugak aku bayar rm180 masa tu sbb termakan janji housemate siapa signup masa tu dpt blackberry free.aku bayar sbb PERCAYAkan housemate yg aku ingat kitorg dok satu rumah xkan ko nak tipu.RM180 tu dpt 3 baucer treatment elife tu.treatment lgsg aku x pegi lebur je malas aku.aku tuntut blackberry je dr hosmet tapi habuk pun tarak.sejak tu aku blajo x percaya siapa dah even membe yg plg dekat.kepada SHA kalo ko baca ni,insaflah stop tipu orang.tak berkat duit ko tipu orang.kan main ko cakap laki tu susah nak jumpa la,aku btuah la,padehal laki tu membe2 penipu ko je.dh byk bende buruk jadi lam idup ko yg aku dengar, fikirlah yg buruk tu dtg dari diri sendiri,yg baik tu dr Allah.

Anonymous said...

sy pn cm2 gak...tp,nsib baek xmsuk cz sbbnye cre dyorg ckp tu bleh sembuhkn sume penyakit...seolah2 cm de kuasa je bnda tu...dyorg akn mendesak kte spya sllu wt treatment n pk kn kesihatan fmly kte n kesihtn kte sndri...

Anonymous said...

produk yg hmpir sme tu adalah Acu-life...

Farid Bahar said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

dear all,
housemate ak pn ade join bnda ni.
die kalo bckp slalu gah2 je.ak tau die join bnda ni stat drpd die bg ak pkai produk elife tu.xingt produk yg nama ape tp utk pulihkan luka tnpa tinggalkan parut.

ksian ak tgk die.slalu tdesak cri duit.byr sewa rumah slalu tertunggak.kdg2 smpai 3 bulan.kalo da nk hidup pn susah,xyah la join.die ni bdak uitm shah alam.n ak tgk most of die pnye kwn2 biz ni pn bdak2 uni.kalo xslap uia,ukm n um pn ade.ak tau ni pn sbb ak pnah g breakfast ngn die area tasik sek 7 s.alam tu,then 5 minit kmudian dtg la geng2 die.die knal2 la ak ngn depa2 tu sume.

slpas lepak hari tu,kwn ak ade ajk kua ngn die mkn2,lepak2 ngn geng die tu.ak slalu tolak dgn plbagai rekaan alasan.hahah.sblm ape2,baek ak berambus dulu.

sekian.

Anonymous said...

Kalau student buat cara mcm student x pyah la nk join bnda2 mcm ni... Dok diam blajar elok.. Jgn menyusahkan mak bapak kita..

Anonymous said...

mostly student yg join benda ni, kalau kita student buat cara mcm student.. blajar elok2.. x pyh pk benda2 mcm ni.. jgn susahkan orang tua kita dan org lain... bla anda dah menempuhi alam pekerjaan nnti bru fikir benda2 ni sume.. first finish ur study.. tu je harapan family anda..

Anonymous said...

Salam
memg tindakan yg brani untuk saudari tentang pendedahan ni.. Sy cume nk suarakan pe yg sy rase. Sume benda de positif n negatif nya, sbb saya antara slh seorg yg pernah tergolong dlm komuniti ni, sy berpendapat mereka tidak menipu, kesemua produk mereka bagus (in total 11 products), jika ditanya sama ada sy ingin terus jd pengguna, saya akan kata ya saya mahu..tetapi atas faktor yg harga yg mhl sy pn surrender. Jd, disini mereka menunjukkan jalan dgn mendorong kita create our own dream. duit?? mana2 business pn perlukan duit yg banyak tp dlm biz ni kte rase tertipu sbb kte ikot dorg pnye plan, step by step. plus, masa bnyk dihabiskan bersama mereka, kwn? family? mase tu x jmpe dh..tp memg 2 adat orang berniaga..bos sy cina, ble sy tgok cara die bekerja, sy pn x pelik knp cara kerja komuniti one com mcm 2, tp sbb kte orang mlayu ni tidak ramai dalam bidang biz jd kte rase cara hidup begitu bukn sesuatu yg normal..kua pg blek malam kdg2 pg jgak.. hasil?? kaya ataupun tak terpulang pd usaha kita nk kenalkan produk ni pd kawan2.. if let say dorang nk mnipu, dorg akn tangkap muat je sape2 yg dtg sbb daftar jd partner je dh dpt duit..tp mereka x, mereka akn dorong u rasakan produk 2 suatu keperluan n kenapa setiap org perlukan produk tu, hanya dri sendiri je yang taw (cth nye, tok mak, ayah, o de org len yg kte kenal), sejak drpd kenapa kte rase produk ni PERLU la kte sggup kuarkan duit 2..mereka tipu ke?? x, mereka ckp bnda btol, n mse 2 kte trima sbb kte memg nk tlong org..tp kte hanya tersedar ble mereka minta kte untuk keluarkan jumlah duit yg lebih besar, yg mana kte x mmpu. saudari, pegi mana2 pun lau nk stat biz, duit memg kena de bnyk, ble anda ckp anda xde duit, mereka akan tnjuk jln mcm mana nk buat duit, the problem is wheter you like it or not? you want it or not? then they stat calling this stage as biz..mereka mencari org yg btol2 de desire nk buat biz. so thats why saudari kne invite kawan2 saudari, tetapi ats niat saudari nk menipu ke nk bntu??? sy memg nk bntu tp x ramai org sggup dibantu n lebih suka berkata ditipu..
at the end, sy withdraw dr com tu bukn sbb sy menipu, act sy memg mncari biz yg ssuai, so sbb tu sy join komuniti tu, saya suka produk die, tp sy memg x suke ble berkaitan sales n marketing ni (invite kawan2) walaupun sy tahu tu antara elemen yg pnting dlm biz tp sy ckp mgkin rezki sy dlm bidang len lg pn duit pun x brape mencukupi, ble join biz ni dengan mereka kte kena cept bru kte bleh cept untung, ble kte x bleh dpt kn duit dengan cept mereka akn push, sy x suka dipaksa, so sy plih jln len iaitu dlm proses kumpul modal semula untuk biz bidang pertanian. sebenarnye, pandangan kte berkaitan ssuatu benda adalah berbeza..pada sy kenapa kte cri biz sbb kte nk cri duit, tp ble ditunjuk jln cri duit, rmai yg x sggup, hanya org2 tertentu je yg brani..mereka cume bukak jalan pada kte, sama ada kte mampu @ tak kte je yg taw. bnyk drpd kte brenti separuh jalan sbb x sggup nk labur lg duit, de rase membazir sbb x dpt pe2 pulangan pun..lau xde duit, jgan kn biz, niat nk wat biz pn xde.. and last but not least even if you de 1 million pn meka tak heran sbb the mission is they look up for very good partner and they want to build biz networking, its not about buying n selling something..if you have a good networking, any biz u do, it would work well. n saya pun x mlu nk ckp de je kwn2 sy dlm tu sy doakan mereka berjaya,,n niat mereka nk tlong org tercapai..ala kalau mereka nk menipu orang, orang yg kne tipu pun msti la bleh tahu mereka ditipu, lau rase x suke ngan com ni, dduk tepi2 diam2, kte pn x rugi kn

Anonymous said...

Salam
sy de comment dlm 1j yg lepas, sy rse bnyk2 komen dlm blog saudari berkaitan elife adalah negatif sbb dorg berjumpa dgn upline yg salah,,cara mereka bertemu, dikenalkan dengan elife spt dirancang. sape yg x curiga kan.hehe..,,alhamdulillah sy berjumpa upline yg btol, pe yg diterapkan pd sy bukn utk gunakan duit sy semata-mata mcm pe yg upline2 lain buat tetapi keperluan saya untuk terlibat dalam biz ni. andai kata la ye, mereka yg terlibat adalah golongan pelajar, circle mereka adalah golongan pelajar juga. sebagaimana yg kte sedia tahu, golongan pelajar xde pendapatan n mereka perlu meminjam untuk bersama dgn com ini. mereka nmpak terdesak sbb mereka sudah berhutang. mereka mgambil jln singkat iaitu dengan cara memaksa. tp bg mereka yg sudh bekerjaya duit bukan suatu masalah tetapi mencari partner yg bagus adalah 1 yg lebih penting. jd memg sy x galakkan la kalau anda seorang pelajar untuk terlibat dalam aktiviti spt ini. jd pe kate anda fully utilize ptptn o biasiswa yg anda dpt dan bukannya dijadikan modal dlm biz melainkan anda mempunyai duit alternatif. sekiranya anda di kenalkan oleh golongan yg lebih professional, mgkin anggapan tentang elife o 1com adalah berbeza. mereka tidak pernah mendesak anda, tetapi mereka membenarkan anda berfikir untuk membuat pilihan dlm hidup anda, pilihan hanya akan ada ble kte ada duit. untuk mempunyai duit yg bnyk, usaha dan pengorbanan juga tidak sedikit dan menipu bukn caranya. sbg seorg terpelajar anda bleh fikirkan baik buruk nye n kemampuan diri sendiri.

lianakhamis said...

saya setuju dengan point2 yang saudara/saudari utarakan. sebagai seorang pelajar yg takde duit time tu, tak lain tak bukan saya memang terdesak pinjam duit sana sini untuk jadi IF. RM3,300 tu mungkin nampak kecil, tapi sebenarnye itu satu jumlah yang agak besar bagi saya. family saya bukannya orang kaya. at that point of time, ayah saya baru je retired. to support my family, he has to drive taxi. so, duit memang satu masalah bagi saya dan keluarga. selepas pinjam duit kawan-kawan dan jadi IF, saya kene fight RM28,000 utk jagi AF. time tu saya rasa saya patut berhenti. kenapa? sebab bila saya tanya upline mcm mana nak bayar hutang, dorang akan ubah topik lain.. not giving definite answer. lepas tu suruh saya fight for family, and from family. family saya yang tiada hutang, perlu berhutang puluhan ribu semata-mata untuk saya beli mesin elife tu? no no no. and a big no. there is no exact solution on how to pay back those debts, and yet they ask me to add more debt. that's why i quit.

konsep penipuan memang macam tiada. tapi time saya fight RM3,300 tu, kenapa upline saya tak bagi saya bgtahu kawan2 saya pasal elife ni? kenapa mereka suruh saya ckp, emergency? padahal pada saya itu bukan la satu emergency pun.

mereka lebih menggunakan konsep reverse psychology. and then its lead to cheating..

Anonymous said...

to anonymous kamu pernah tahu ape itu sistem shariah??? kamu patut tanye bekas upline kamu WHY one comm xada panel shariah?? sebab banyak nye unsur gharar didalam sistem mereka...sy xkan lupa ape yang bekas upline sy cakap dkt sy...dia push saya untuk menipu mak saya untuk fight 28k...itu hanya saya dgn dia saje tahu....

ade sedikit yang sy xsetuju dgn produk mereka...bagi sy ada yang bagus ada yang x...kamu kenal egemcell??pada awalnye sy sangat suka produk ni...tapi kesan dia mulai nampak selepas sebulan saya pakai...kulit saya menjadi sangat teruk hingga timbul jerawat bernanah dan kulit jadi merah akibat pakai produk ni...ape tindakan saya,saya stop pakai dan terus jumpa doktor dan konsultan untuk dapatkan rawatan...

Anonymous said...

my God dear..u r so lucky!!btw, i joined this oneshit 2years ago..alhamdulillah, dah jauh diri dr mereka but the saddest part is...dah 2tahun n now im working (lucky me coz i berjaya graduate)but i skrg tgh tanggung hutang RM250+RM 25000...ya Allah...duit tu mcm2 boleh dibuat..sedih...

Anonymous said...

Aku join benda alah haram jadah ni around bulan 8/2011. Time ni still first sem kat uitm. Mula2 kawan aku ajak berbuka sama2 dekat masjid negeri(bulan ramadhan). pastu ade comunity jadah haram ni ajak g treatment. Rupanya kawan aku ni dah join One com sampai last2 aku sekali terkena. Yang paling aku sakit hati diorang buat event time aku nak g terawih. Si Elly tu boleh selamba je cakap, kalau korang tak pergi event ni konfirm korang bukan g terawih pon. Bodoh punya manusia. Tapi aku lagi bodoh la sebab tertipu. Pengajaran buat aku. Dulu nak jadi IF kena fight RM2000 je. Bila dengar dah sampai RM3+++ ni agak terkejut gak.. Ada kena mengena dengan harga petrol naik?harga gula naik kot -.- Last2 lepas dapat hidayah aku keluar dari community ni cmtu je.Peduli apa.Hutang keliling pinggang..baru first sem belajar. lahabau betol.last2 member aku yang jadi upline aku tu pon keluar. Sebab aku pulak brainwash dia pasal jadah haram ni. Since membe aku ni rasa bersalah, hutang aku tu dia bayarkan dulu guna duit dia. Punya bagus upline aku ni. Tapi satu je aku nak pesan.. Please beware dengan this business. Banyak unsur gharar, syubhah. Benda was2 ni elok ditinggalkan. #OneComBangang

Anonymous said...

Apa khabar semua? Baik sangat baik.wow. How are you feeling right now?? Abah kau!!!

Anonymous said...

Salam, ini pendapat sy..
1.product elok tp modus operandi sgt teruk.
2. Produk yang sama boleh didapati dgn duit yang anda perlukan utk naik pangkat...dan utk e -life anda boleh beli 5 @ 6 produk ini -(search neohealth9000.com) - ini product sama.
3. mungkin di atas ada yang setuju dgn one comm dan kepada anda, sila jaga diri elok2.
saya join sehari sblm raya cina, keluar seminggu lepas tu.saya xtahu kisah kwn sy yang sama ada stuck di CDF lagi atau dah buka kehidupan baru..parents dia pun risaukan dia skrg ini..nak contact x dilayan.bila kita kata kita ada duit, baru dia reply..sedih,kan?

Anonymous said...

Jum korg kite lak lepak sme2 lak..diorg skrg ni ske lepak area kdai mkn kt pusat komersil sek 7 dkt uitm tu.......kdai umi..n bintg sidewalk kt giant n kdai mkn kt seksyn 2..xtaunme pe kdai tu tp dulu nama hijjazi..

Sarahfarina Abd. Rahim said...

salam liana, saya sedang cuba meyakinkan kawan adik saya utk kluar dari e-life ini... boleh liana email saya tak?

sarahfarina.rahim@gmail.com

Anonymous said...

apa kata korg ramai2 saman company tu..dh sah2 diorg mnipu ape lg saman la..cara mniaga xbetul rzki diorg dpt xberkat ..da bce komen2 sblum ni ckp bg effect kt bdn la ape la..boleh la tu dijadikan bukti..aku bg mak aku mkn ezout smpai smggu mak aku batuk teruk..kesian mak..
yg satu g aku bangang gn diorg siap ckp pasal hukum islam lg tu..diorg kalau diri tu xbetul xpyh nk blagak alim sgt..fesyen nth pape..buruk aku nengok nye..yg pmpuan pla xleh bla..mlalak melolong je...agk kurang sopan..di mana letaknya maruah kamu itu..kesian aku tengok

Anonymous said...

cuba tengok fb si penyangak2 ni..yg pmpuan pakai xsopan lgsung..tunjuk TETEK terang2 dpn org..nk2 yg si gemuk2 tu..mse dinner yg kt hotel istana tu..aku adala tgok pic diorg tu kt fb cha khaliza tu..pkai agk tidak senonoh..nk tunjuk tetek besar ke ape..xterliur aihh tengok..nk suh jantan keparat tu keras batang ke..puiiiiii

Tan66 said...

Hello to all , any one who wanna sell their secondhand elite? I can help u guys . I had just help some of the ex partner from one com to sell it their e life. Don't worry, I am not involved for 2 years already. Perhaps can help those have second hand e life in hand to sell it out asap, so that can get back some money to pay the debts.


Email me pls : skytan66@gmail.com (Ms Tan)

Anonymous said...

sume yg masuk dalam community tu ckp berlagak..xleh blah lngsung..mmg la rzki tu milik Allah tp kalau dh cara xbtul xguna jga.kte tgokla sjauh mana diorg leh g..haikk tuii

Anonymous said...

liana . bagus juga awk buat blog ni..at least ia dpt mmbantu manusia2 yg tjebak dalam MLM ni

ikhmal kamal said...

Haha same goes here bro..

ikhmal kamal said...

Same goes to me bro..haha..

ikhmal kamal said...

Haha same goes here bro..

ikhmal kamal said...

Liana..apa akaum fb awk..bole bbual x?

Anonymous said...

Salam,
Dalam hidup ni kita ada pilihan either become a loser mcm owner blog ni atau become total failure mcm tukang komen yg lain.personally u guys sangat xde big heart sbb fikirkn system semata tanpa focus kat machine yg sgt membantu org sakit.

I personally nak share one story, i kerja bank dah lama and now i'm 27 years old. Rsnya yang buat blog ni adalah kanak2 ribena yang x merasa erti bekerja makan gaji xkan pernah memberikan financial freedom dan nikmat kesihatan yg selayaknya pada org tua kita.ehem.

I kerja bank selama dekat 3 tahun n saving baru mencecah 10 ribu TETAPI bila my dad masuk icu sebab serangan jantung.duit tu semua lebur utk bayar kos rawatan my dad. I juga bukan org kaya seperti kalian tapi i have A BIG HEART. Even dah jatuh terduduk sebab semua saving burned utk tampung kos rawatan ayah yang sakit jantung, Allah bagi jalan...masa dalam wad hospital...i nampak dalam slot buletin utama tv3 tentang rawatan ni.thats how i know. Dan kebetulan ada hamba Allah yang juga involve dalam biz ni bantu i smpai i dapat belikan machine utk kegunaan ayah, ayah sembuh sepenuhnya. Sgt terhutang budi pada hamba Allah ni.

Buat anda yang hanya fikirkan wang ringgit je yang akan buat blog n komen2 yang berbaur kebencian, hasad dengki mcm ni. Kalau owner blog mmg focus pd rawatan n nk sembuhkan ayah u...u x patut buat biz pn tp focus beli machine n bg ayah u guna tp i believe sbb u xde duit which so obvious la, sbb tu kawan2 awk mcm Ana tu nak awk making money instead of burn mcm tu je sbb dia tau awk x berduit. Hanya org yang cukup lapar je akan cari tempat makan, nampaknya awk mmg x focus lgsung nak bantu ayah u.same with other.

Fyi kita dah ada doctors yang consult my dad menggunakan treatment ni n i'm so happy sbb ayah dah besarkan i selama 27 years n ini penggorbanan kecil yang boleh diberikan pada ayah atleast dr segi kesihatan.

Anonymous said...

Cik liana , approve ye komen i.yes mucid.i pn percaya treatment tu sbb dah bantu utk ayah saya yg sakit jantung.x perlu buat biz pn kalau dah kaya ye, owner blog...cermin poket anda n pandang ayah awk puas2..

Anonymous said...

orang yang hati BESAR x kan nye nak jaja tentang keBESARan hatiny. apa? tak kan nak ukur besar hati orang tu ikut kesanggupan dia selewengkan duit orang lain untuk kepentingan diri sendiri. Kalau itulah penanda arasnya, macam tu jomlaah semua orang join 1com yg mana tempat orang2 hati BESAR berkumpul, kan. minta maaf. tapi mentaliti macamni la yang buat orang2 di dalam 1com menjengkelkan. lain orang lain caranya nak berbakti jaga pada keluarga. ada orang tak suka berhutang sebab tahu perkara tu jauh daripada membantu malahan menyusahkan hati family. hati kita sendiri. sedangkan dalam islam pun kita diminta untuk dijauhkan diri daripada hutang. nak bayar hutang sendiri, terpaksa cari orang lain utuk berhutang lagi. tak habis kan kitaran hutang ni. Cuba kira, dah berapa kali perkataan hutang tu ditulis, bosan kan. sebab tu lah perkataan hutang ni digantikan dengan perkataan 'fight'.benda buruk, siapa suka ucap berkali2? baru rasa semangat sikit menagih duit. ada juga yang tak suka didesak, dipaksa, dimanipulasi untuk berhutang. orang tak puas hati bukan sebab produk semata2, tapi modus operandinya yang maha buruk. Kalau sendiri buruk tak apa, tapi sebab kita tahu, benda ni macam jangkitan. penyakit hutang berjangkit.

Anonymous said...

yg duk komen atas tu bhutang jga ke?yes i akui bnda tu elok tp yg duk dlm komuniti tu semua baik2 ke?kluar laki pmpuan bcmpur skali.duk terpekik terlolong mcm nth pape..islam mgajar umatnya suruh buat mcm tu ke?happy energise..yes!yes!yes! ape semua tu?

Anonymous said...

alhamdulillah hutang tak ada dah. bila tahu je kena fight a.k.a berhutang hingga mencecah $2+.+++, saya terus berhenti. tak sanggup nak mencari nahas untuk diri sendiri berhutang sehingga berpuluh ribu semata-mata nak beli mesin tu. jadi leih baik saya tarik diri awal-awal lagi.

Anonymous said...

Rase menyesal sangat percaya and join benda camni. Allah..

Anonymous said...

Alhamdullillah saya kuatkan semangat saya untuk keluar dari bisnes ni lepas baca blog ni. thanks semua.
saya dah jadi Happy member dan baru saja pergi oc.
selepas balik oc dan kena bagi duit 3,400 dalam masa 1 hari terus saya rasa tak sedap hati sampai menggigil.
ya, saya dipaksa untuk call semua kawan2, ada yang bagi dan ada yang cepat2 sedarkan saya.
ALhamdullillah, saya ikut cakap hati, cakap kawan, dan terus call mak. mak pun larang.
terus saya cakap saya nak quit, tapi mereka semua tetap menganggu saya. sampai kan datang hostel, semua org yg sy tak pernah bagi nombor, mereka contact sy dan bagi kata2 semangat.
mereka buat sy rasa bersalah sbb dah bazirkan masa introducer dan advisor bla bla bla.

pandangan saya, produk2 company ni sangat bagus, tapi cara mereka ajak orang buat business smpai berhutang salah.
so nasihat saya, tak rugi beli baucar atau mesin ni.tapi jangan sampai berhutang dan pekakkan telinga je bila ade org ajak buat business kalau anda tak yakin untuk buat business.
kalau anda suka buat business dan ade modal go for it. peluang dalam business ni besar sebenarnya. tak rugi pun kalau ada MODAL.
kalau student, better tak payahlah. balik rumah everyday pukul 2 pagi. gila !

Anonymous said...

salam, aku dulu pun terkena burn rm230, ak x pnh pun tgk voucher tu sbb introducer aku yg pgng.. aku knl kikin tu budak law uitm shah alam and budak perladangngan tu la introducer aku.. cam sial doh dorg ni cam team ajaran sesat pun der.. aku quit pg td ak msg aku x nk jd apart of their stupid family yg kuat paksa org n maki org.. mcm vavi doh..

Anonymous said...

Fuhh alhamdulillah dah byr semua hutang yg 3400 tu. Plus 250 tu. Tobat xnk terpedaya dengan benda gila ni. Nasib baik xbg 28k cmtu je. Tq this blog.

Anonymous said...

Nak tanya la kat korang yg baru join ni. Si rauf tu ade beli kete tak? Merc ke ape dia cakap haritu. Then cha khaliza ade beli mini cooper ke ke ape ntah haritu. Sape eh ha ammar pendek tu ade ke dia beli kete. Dorang semua nak beli time raya haritu. Tak tahu la betul ke tidak.

One thing lagi, satu sifat dorang ni suka sangat menunjuk nunjuk ape yg dorang beli. Hahaha Batak gila do seyesly aku rase batak gila. Let say la dorang dah beli LV punye bag oh what so ever. Punye la tayang omg. Bukan nak cakap ape la. Tapi ntah lah. Aku bukan nak tinggi diri ke ape. Aku ade kete agak mewah lah sebab parent aku bagi, then barang aku berjenama semua macam purse bag semua. Then dorang ni pelik do. Bila aku pakai benda camtu, dorang akan cakap 'oo pakai bag ini ke, ha ade style gak you ni, tengok orang tu pakai bag pasar malam' then dia tunjuk kat budak AF. Aku rase dia keluarga sederhana dari segi pemakaian dia. Tapi xperlu la macam tu. Aaaa sedihnya wey bila ingat balikk thank you kepada stranger yang tunjukkan aku blog ni. Dia menangis nangis kot time nak sedarkan aku tu. Gila tak gila dah la lelaki! Fuh hope orang orang yg aku kenal, yang ajak aku g tempat tu mula mula, menyesal dengan ape yg dia buat. Nak blame pon tak guna. Tapi nanti kalau dah keluar contact aku balik, nak tanya kenapa ajak g tempat macam tu. Ya Allah. Aku tahu dia pon sesak gak. Tengok dia pon aku tahu. Hurm sedihnya.

Tapi semua tu dah berakhir. Ramai sangat sangat sangat yg terpedaya dengan benda ni. Haritu aku makan kat U aku lah. Tetiba ternampak cha khaliza. Pui die tengah cari orang. Terus keluar perkataan babi tu. Kalau xsabar rase macam nak hayun kan kerusi tu kat kepala dia. Haha sakitnya hati.

G la stalk instagram dorang. Tengok camne dorang tunjuk barang dorang. Nampak sgt nk menunjuk.

lianakhamis said...

time saya dengan komuniti dulu2, dorang keep mention abg nas pakai baju from head-to-toe harga ribu2.. tapi bila tiap2 hari perhati pemakaian dia, sebenarnye dia pakai baju yg same je.. haha! rase nak tergelak je.. yang pasal beg, kereta etc tu takde la pulak.

Anonymous said...

nak hampir setahun terkena tapi still berbekas lagi..dunia2..setuju apa liana cakap..pakai baju sama je..baju berlambak-lambak tak basuh(pengalaman sendiri dok menumpang rumah depa tu)heboh kata nak beli kereta tapi tak nampak pun..macam jakun shopping bag mahal2 padahal orang kaya x de la show off pun

Anonymous said...

utk pengetahuan semua, cha khaliza tu still pakai viva je. tapi mcm berkongsi kereta dgn kawan dia je..Konon dibangga student dapat pakai beg lv, coach, burberry la, tapi aku tgk beg dia tu dah hitam legam macam berabad je pakai..
setakat ni takde lagi pun depan pakai kereta mewah. Ketua diorang yg diagung-agungkan tu pun pakai myvi je..

serius menyesal terpedaya dengan kata2 retorik manusia2 penipu kat situ. mujurlah hanya jadi happy member, itu pun kena pikir banyak kali nak habiskan voucher treatment sbb takut terserempak dgn komuniti diorang ni..

memang betul, setiap kali pergi, mesti kena brainwash, guna alasan tak syg mak ayah la, kat sini student semua berjaya la.
majoriti kat sana, kalau dtg cakap dgn kita, cakap tak boleh nak berhenti. rasa nak muntah bila dengar lama2. dah la semua ckp sama je, mcm ikut skrip
lagi 1 yg tak puas hati, perempuan2 kat sana diajar utk pakai heels, blusher kat pipi tu kena tebal semacam, kena menjerit terpekik melolong,berdiri atas kerusi, balik 2,3 pagi. gila ! konon berasaskan islam, selalu buat solat hajat kat masjid, charity event. puiii
paling aku ingat AF Husna dgn AF Su, bila bercakap jenis nak downkan org. masing2 bangga amik course engineering. entah2 repeaters.

sekarang ni bila cakap give up, introducer aku sebarkan no aku kt semua community dia, pastu depa semua hantar mesej kata2 semangat ckp jgn give up..

aku menyesal habiskan masa aku utk study final exam dgn join event diorang.
dah la dipaksa.

lianakhamis said...

la.. husna masih lagi AF ke? hahaha.. dan masih study? confirm repeaters.. sorry to say, dari membazir masa dan wang kat situ, baik fokus kat study.. study sampai grad, then fokus cari duit yang halal.. sekarang nak cari kerja bukan senang! lain la kalau betul2 ade modal nak buat bisnes kan..

Anonymous said...

hello..
seriusly aku tergelak la bace komen yg nak backup one community..explicitly la ko org depa sbb the way hang write ur post menampakkan betapa belagaknya ko..sy dh search fb older aka otai one com..most of their friends adalah geng2 one come..sy tertnya..depa nie xde kwn lain ke..kt situ dh nmpk..kwn2 dieorg pon dh naik menyampah dgn dieorg..semua post2 dieorg yg komen adalah bdk2 one com yg dh kene exorcism..semua post berasaskan materialistik..cth cover photo LV, GUCCI,..kalo korang xcaya korang surf fb..si rauf, si mail, nasreeq, husna dan semua barua one com...geng xde life dieorg nie..xbergaul dgn org..pity for all of you..blah la kaya sgt la korang..muka masing2 cm hancur je..pttla xde bdk medic or geng2 bdk law korang recruit..sbb korang kecut xtaw nk gebang...takat bdk2 course entah2 ape2 bleh la korang nk parang..blah one com..perosak bangsa..suke maki2 org..blagakk..that is ur main core value..

Anonymous said...

thanks sudi share.. sy semalam baru join besday party rf nasreq (ceo dia) kat restauran atas bukit area sg penchala. balik jam 2.30 pg tu pun kena bkumpul, dgr diorang terangkan pasal ni. diorang ajak sy pegi the weld malam ni, sy just curious nak tahu produk ape la yg diorang kata bagus sgt tu & nak jaga hati seior yang bawa sy. tp lepas baca post anda ni, sy rasa better sy batalkan niat tu drp macam2 masalah lg sy dapat. terima kasih sudi share, at least lepas baca post ni, kami tahu serba banyak info pasal mereka. thank you very much...

Anonymous said...

ya-Allah...time kseh byak2 liana...Allah mmg nak tnjuk jln kat owg tok baca blog liana nie..owg baru 3 ari join 'community' diowg nie.ikot kwan...sius liana,kalo owg x jmpe post liana nie,owg pown mgkin akan terkena gak..msalah nyer owg da ter isi borang tapi x mmpu nak baya 250 2 on time,..2 baru 250,blom yg len2 ag..sius pas nie nak try kuar dri community diowg nie..cdey sbb x sngka kwan snggup wat kite cm nie...:(..

Anonymous said...

http://oneshit2u.blogspot.com/

new entry

Anonymous said...

Betul kata awk, awk ada pengalaman kerja. Masalahnya awak terlupa benda yg penting yg sering di lupakan generasi masa kini iaitu ketelusan. Ya, bisness ni tak perfect, dan bnyk kesalahan espacially dari 'budak2' yg mengmalkan bisness ni. Sy sebagai org islam, tidak boleh menipu dalam jual beli, haram hukumnya memperdaya pembeli. Cara mereka mengajak rakan2 utk ke treatment atau ke mamak melalui tipudaya, tidak bercakap benar, berselindung di balik ayat2 manis adalah sebahagian dlm menipu dlm jaul beli. Bagi agama lain, sy tak tahu menahu hukum agama mereka. Tak kira betapa agungnya niat murni di hati ingin menolong keluarga, salah tetap salah. Dan mungkin di sebabkn hal inilah kumpulan Df Nasreq tersungkur stuck begitu lama. Kalau nk di ikutkan MLM adalah sistem yg paling pantas berkembng dan paling pantas keuntungannya. Jadi bg mereka yg beragama islam, inilah isu yg perlu di titik beratkan. Jika encik bukn beragama islam, tidak perlulah di risaukn tentang komen dan blog ini. Sekian.

Anonymous said...

Wah, direct rauf, so rare. Sy cucu rauf lame da mati..haha. Akhirnye cita2 si rauf tercapai lah utk dimurakkn rezeki dgn negativity dari blog ye. Let me guess, rauf naik sebab dy fite another elife or direct kesayangan dia yg berkorban extra2 elife demi Df Rauf?? Hiiihii :D

Anonymous said...

Product tu mmg berkesan. Harga pon memberansangkan. Bg org islam yg betul2 nk sembuh penyakit, amalkn lah membaca Al Quran. Dan bnykkn berdoa dan selawat. Tnyalah pd ustaz2 utk mana ayt dr Al quran yg bole diamalkn. Itulah yg terbaik. Ubat yg di mkn tu pon hanya dgn izin Tuhan shj ia bole mnyembuhkn. Hanya kepadaNyalah kita berserah, dn hanya kpdNyalah kita pasti di kembalikn. Insyalah :)

Anonymous said...

Sy setuju dgn pendapat kamu, tp patner2 kamu sume tu yg sbenarnye mencemarkn bisnes. Misunderstanding selalu berlaku dlm bekerja dgn org rmai. Mungkin upline kamu org yg telus dan berckp benar, mngkin sbb itulah network mereka besar. Makin luas network, makin susah pendidikn tulen dpt diberikn. Network pling jauh dgn leader yg baik itu itulah yg pling kurang pendidikan sehingga desperate utk menipu dan tidak berkata benar kpd pf. Sy pon ber penyalamn juga sperti awk, jd sme2 lah kita pikirknnya. Sy kategorikn penipu ini sbgai 'budak2 pkai blazer'. Mereka berkeyakinan tinggi, tetapi keyakinan itu mengaburi mata hati mereka. Apa kata anda?

zatty said...

hahaha teringin nak share jugak
komuniti elife memang kejam
kejam secara halus. kejam tahap yg sgt kejammmm.

walaupun produk elife bagusbagus tapi disebabkan komuniti elife kajam menyebablan kami semua benci elife

Anonymous said...

aku dah siap bayar voucer 250 lg..xpe la aku anggap mungkin xde rezeki..punya la kena brainwash aku g bayar plak kat AF rm3400..tp nasib aku baik sikit la sbb barang aku x sempat nk ambik lg..dalam 2 3 hari lepas bg duit kat dorg tu aku rasa mcam serabut, gelisah, sakit hati semua ada la..tepikir mcm mana la nk bayar hutang kat kawan2 aku ni..aku tepikir kalau la aku x dpt income seperti yg dijanji kan mcm mana?? aku cuba la ngelak dari dorg, hari2 dtg tmpat keja aku..last2 aku mintak duit aku balik mmg xdpt la. tp dengan keyakinan yang tinggi..aku g ke HQ kat the weld tu aku tunjuk ic aku ckp nk duit aku balik..nasib baik boleh refund..alhamdulillah hilang segala resah gelisah aku ni..aku terus buat report polis atas nama2 yg paksa aku and tipu aku cakap x boleh refund balik..tp bg polis benda tu kecik ja..xpe la janji aku dpt balik 3400 aku tu..yang 250 aku anggap aku bayar zakat la..korang yg dah bg duit tp lom ambik barang pegi la mintak refund balik..tp kalau dah lebih 2 minggu korang x kan dapat sepenuhnya duit tu..mungkin dalam 2800 kot..

Anonymous said...

0134062735.please advice her about one com

nik khairul amilin said...

Assalamualaikum akak liana n semua...huh..Alhamdulillah kak oi..cerite akak same ngn ape yg sne kne…huhu…tp x la kne smpai berpuluh puluh ribu tu..kne rm20 je..1st time sy prgi bt treatment kat cheras, kwan ckap msuk kan rm10 tuk derma anak yatim tp dlm fkiran sy knp kat cnie klau nk derma die letak harge..? nkal nkal…xpe la hrap duet tu smpai la kat anak yatim tu tp klau die gune tuk kepentingan diorg HARAM bagi aku !! rm10 lg book boucer…kesimpulan nye ape yg sy kne tipu oleh kwan sy ialah :
1) Treatment tu ttup kol 11 tp kol 12 lbih ad je org bt treatment tu( maklumlah sy nk balik awl ckit. mse tu dkat nk exam, nk stdy ooo) tp aleh aleh dkat kol 2 bru smpai umah.. aishh~
2) Kwan sy ckap treatment tuk mlm 1st tu free tp mlm kedua mse lpak kat mamak kwan die(xtau pangkat ape die tu) ckap “ xmalu ke org pmpuan blanje org laki.??” sy pn ase terkejut dgn soalan tu tp bt slumber n jwab “xmalu pn, sbb sy x mntak pn die blnje” (mulut sy mmg mnjwab ckit)
3) Janji capati~
Yg sy paling syok n puas hati adelah bile ad seorg akak (agak dh berumur laa) die ckap mse sesi feedback tu tp sy bt xtau n bt sindir sindir cam org x dgr…haha…so kesimpulan nye mereka x pndai nk menipu…awl awl lg dh bleh cam permainan diorg tu…haha…so yg mne dh ad dip ke dgree ke mster ke, bljr kat upm la, ukmlaa u itu la u ini la ambk dktor la ambk nurs laa yg ad kat sne tu smbung la lagi stdy tu dlm bidang penipuan…nk tipu org berakal nie bkn nye senang kn…hahahahahahaahahaha

nik khairul amilin said...

Assalamualaikum akak liana n semua...huh..Alhamdulillah kak oi..cerite akak same ngn ape yg sne kne…huhu…tp x la kne smpai berpuluh puluh ribu tu..kne rm20 je..1st time sy prgi bt treatment kat cheras, kwan ckap msuk kan rm10 tuk derma anak yatim tp dlm fkiran sy knp kat cnie klau nk derma die letak harge..? nkal nkal…xpe la hrap duet tu smpai la kat anak yatim tu tp klau die gune tuk kepentingan diorg HARAM bagi aku !! rm10 lg book boucer…kesimpulan nye ape yg sy kne tipu oleh kwan sy ialah :
1) Treatment tu ttup kol 11 tp kol 12 lbih ad je org bt treatment tu( maklumlah sy nk balik awl ckit. mse tu dkat nk exam, nk stdy ooo) tp aleh aleh dkat kol 2 bru smpai umah.. aishh~
2) Kwan sy ckap treatment tuk mlm 1st tu free tp mlm kedua mse lpak kat mamak kwan die(xtau pangkat ape die tu) ckap “ xmalu ke org pmpuan blanje org laki.??” sy pn ase terkejut dgn soalan tu tp bt slumber n jwab “xmalu pn, sbb sy x mntak pn die blnje” (mulut sy mmg mnjwab ckit)
3) Janji capati~
Yg sy paling syok n puas hati adelah bile ad seorg akak (agak dh berumur laa) die ckap mse sesi feedback tu tp sy bt xtau n bt sindir sindir cam org x dgr…haha…so kesimpulan nye mereka x pndai nk menipu…awl awl lg dh bleh cam permainan diorg tu…haha…so yg mne dh ad dip ke dgree ke mster ke, bljr kat upm la, ukmlaa u itu la u ini la ambk dktor la ambk nurs laa yg ad kat sne tu smbung la lagi stdy tu dlm bidang penipuan…nk tipu org berakal nie bkn nye senang kn…hahahahahahaahahaha

Anonymous said...

ha ha ha.. budak2 ocw ni gila aktif lagi tahun 2014 ni..tapi macam biasa semua pun yang dok mengajak ni bebudak U yang baru nk kenal dunia.dah la ajak paksa2 lepastu siap whatsapp hantar gambar2 pegi makan kedai mahal lepastu gambar resit makanan dengan caption ni dpt makan mahal sebab usaha sendiri join e life apekenda bangang tu tah..takat nk makan mahal,guwa hari2 pun makan mahal..tayah nk join benda2 ni..tapi sbb kawan guwa yg tengah kena paksa dengan budak2 mentah ni,guwa rasa nak lempang je sekor lepastu suruh belaja rajin2 tak payah nk jadi kaya dengan pinjam duit org padahal tak mampu nak bayar pun.sor sekarang ni hari2 la guwa approch kawan guwa untuk reply2 mesej2 bebudak OCW ni dengan reverse pyschology.ha ha ha..nama pun budak2 mentah baru nak kenal dunia kan..geram pulak rasa....guwa tak rasa pu treatment tu bagus..tah2 takde pape effect pun.mana mungkin electrostatik dlm kerusi tu boleh sembuhkan semua penyakit.kalau ada lah,tak payah ada hospital dengan dokter dengan ubat lah..semua beli je kerusi bangang tu then sihat walafiat..ye dok?
yang guwa best lagi bila budak2 ocw ni dok paksa2 kawan guwa lepastu bg tazkirah.kadang speaking kadang bagi hadith..padahal bila nak tengok balik,guwa tengok speaking tunggang terbalik..typical malay sangattttt..guwa tengah geram ni.sumpah geram..mungkin dalam masa terdekat ni guwa nak pergi jumpa nad dengar apa kebenda benda bangang yg dorg nk tunjuk tu..nak pergi temankan kawan guwa yang mmg innocent jugak ni..sbb guwa bukan pelajar u dah..so nak tengok bijak tak hijak dorg nk kutuk guwa sekarang..padahal semua pun budakkk u yang tak tahu habis belajar dpt keje bagus2 ke tak nanti kannn..ha ha ha..

*say no to MLM.

:)

Anonymous said...

Rasulullah s.a.w bersabda: Kelak akan menimpa umatku penyakit umat-umatku terdahulu, iaitu penyakit sombong, kufur nikmat, dan lupa diri dalam memperoleh harta dan bermegah-megah dengan harta. Mereka terjurumus dalam jurang kemenangan dunia, saling bermusuhan, saling iri dengki dan dendam sehingga melakukan kezaliman.

(Hadith Riwayat Al-Haakim)

haa nampak tak disitu? bermegah dengan barang yg dibeli. bermegah dgibadat yg dibuat solat hajat la, yasin la, menunjuuk-nunjuk, memaki hamun, mencaci hina, zalim dgn downline. leader tknk dgr line bwah cakp, mcm-mcm la..

nurul jannah said...

Salam.. Sy expartner one com. Sebulan da quit dr dis bis.. Sy join lbh kurang dua bulan lbh. Kalau ingt blk. Sakit sgt hati. Sy dtg kl dulu. Sy nk keje. Nk kumpul duit nk smbg degree.. Keluarga sy bkn org senang.. Tp smpai hati introducer sy . Tipu sy.. Guna kan kelemahan sy.. Smpai sy berhutang 1.4k ngn kwn2. Selebihnya lagi dlm 2k adalah saving n duit yg parents bg. Bila join bnda alah ni. Smpai sy terlepas peluang nk isi upu. Sbb dorg selalu ckp. Awk x kn nk smbg blja nk tggl net mcm tu je.. Sy x smpat invest 28k tp sy ada network.. 3 direct. N net sy semua sekali msa tu 6 org. Selama 2 bln sy join.. Sorg da AF. Slps sy quit. Sorg dmi sorg quit.. Yg tggl skrg direct sy yg AF tu je. Dia kwn baik sy sbnrnya. N dia mrh sgt kat sy. Sbb sy tggl dia.. Tp sy xleh nk trs dlm one com. Sy x sggup da nk tipu org.. Sy rasa mnyesal sbb penah involve dlm bis ni n tarik kawan2 sy masuk. Liana, nk add fb awak. Nama ape ye ?

Nurul shuhaimi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Nk ambik blik duit tu blik g kaunter y mna??

Anonymous said...

Nk ambik duit tu smula g kt kaunter y mna?? N blh x nk ambik tp byr xhbis ag??

Anonymous said...

mintak balik kat introducer. kalau dia tak bagi direct msg FB introducer yag bongkak kata kalau nk tuntut dia boleh bagi.

https://www.facebook.com/nasreeq.aris?fref=pb&hc_location=friends_tab

suarahati said...

Sy pnah juga join elife ni, just 3 months,sy xcontinue dah sbb rasa tertekan n juga xda life as a muslim yang sepatutnya..Saya dah beli sebiji elife dan berhasrat nak jual. Ada sesiapa yang tahu ada org yg nak beli elife second hand dgn harga bwh 15K? Boleh terus contact sy ya utk maklumat lanjut. Farhana :0139729343 atau FB:Bintu Ismail (nfi_nana@yahoo.com.my)

ONESHIT2U said...

http://oneshit2u.blogspot.com/

latst update

Anonymous said...

Assalamualaikum liana, thanks for the info.. untuk pengetahuan liana saya baru je balik dari conferences one com ni, 3hari lalu atas ajakan konon nak pikat jadi bf la (padahal) nak menjerat.. pada hari pertama saya ikut sebab katanya ada event yourlife.. mula2 masuk dah bising macam club malam.. dan terkije2 mcm beruk tak kalah yg bertudung.. dan mengagung2 kan manusia.. itu memelikkan saya. nak pendek cerita apa bila si nasreeq tu tunjuk tentang pendedahan time tu saya dah rasa macam betul dan lain macam pun ada..saya tidak menyalahkan biz ni sbb its biz.. second day saya dibawa ke summit hotel utk penerangan pasal biz la konon finally he try to approcah me to buy the HM (rm230)but i try to think and try to find out(feedback time).last not less i just want to say yg slh adalah mereka menggunakan cara memamulipulasikan dan revearse pyscology. in the way product yg dorg jual itu bukanlah mampu milik utk org in case org itu anak millionaire.. even anak millionaire pun belum tentu nak beli product ni coz ada product yg same fuction yg jauh lebih murah. oye.. Alhamdulillah, saya berfikiran panjang dan bertanya pendapat org2 terdekat saya sblum hadir event dorg tu.. tak pe.. yang terkena tu, lain kali kena lebih berhati2. berniaga tak salah cuma yang salah cara nak attract org. and about one com ni elife one product yg bagus. cuma..... banyak unsur tersembunyi utk biz this product.. yg saya rasa terpesong sekejap bile mereka guna pendekatan agama itu yang tak bagus. dan kenapa perlu kan tiket (rm230) untuk berjumpa dengan pihak atasan? agenda mereka itu buat salah. itu je perkongsian yang saya ingin kongsikan. if dorg betul2 nak berniaga terus terang kann bagus.. utk mereka yg bt biz semoga maju jaya. :)

100% Jade said...

Produk eLife ni to me, memang convincing. And I'm sure betul berkesan. The problem is sangatlah overpriced. Siapa je mampu beli? Unless kawan-kawan korang millionaire, or anak millionaire, carik lah bisnes lain.

Anonymous said...

sya tgh join benda ni, cite2 mmg samala, skg ni introduce sya syik dok tnye je sal kptusn mak sya tuk try treatment sbb skg ni tgh fight tuk jd af..dh bca blog ni sya nk wt decision nk out..xsgka la dorg ni nk je bg post link blog ni kt whastp group dorg ni.

ir jemey said...

Alhamdulillah bru balik dri treatment kt cheras.muka mula kwn ajk p mggu lps katanya nk rawatan darah.ritu xdpt join so dia ajk lg hari ni..aku x burn ap ap duit lg just blnje roti cnai nfn aiskosong kt kwn aku tu lun sbb dia cntik.kihkihkih.ap yg ak nmpk bdk bdk elife ni xde snng mna pun.diorg ni minum airkosong jer. Yg ak nk tergelak ad sorg brader ni isi minyak kreta lima rggit jer time hntr ak baluk...hahaha.dhaif btol hdup.yg si tuan kdai pulak duk ckp esok lusa nk p jepon bgai.ad ak kessah.mujurla ak x trjebak lg jauh dgn bnda haram ni.thanks too owner blog ni.

ir jemey said...

Alhamdulillah bru balik dri treatment kt cheras.muka mula kwn ajk p mggu lps katanya nk rawatan darah.ritu xdpt join so dia ajk lg hari ni..aku x burn ap ap duit lg just blnje roti cnai nfn aiskosong kt kwn aku tu lun sbb dia cntik.kihkihkih.ap yg ak nmpk bdk bdk elife ni xde snng mna pun.diorg ni minum airkosong jer. Yg ak nk tergelak ad sorg brader ni isi minyak kreta lima rggit jer time hntr ak baluk...hahaha.dhaif btol hdup.yg si tuan kdai pulak duk ckp esok lusa nk p jepon bgai.ad ak kessah.mujurla ak x trjebak lg jauh dgn bnda haram ni.thanks too owner blog ni.

lianakhamis said...

xkisah.. kalau awak nak share blog ni, dipersilakan sgt2.. 😉

Anonymous said...

Faizzudin gn asyran tu ada lg x.nk mkn pn org blanja..blagak btol bdk uitm ni..nmpak cm sesak sgt..blagak cm org kaya.dhla suka kutuk2 org..xsdr diri tu mcm mne.blah r

Anonymous said...

Saya pun terkena jugak..introducer tu mmg hensem..tp duit xde..dah la pinjam kete saya..pinjam duit..suruh kita kumpul duit..tp dia yang pinjam..oh betapa bodoh n bangang nya saya masa tu..selepas sy jadi IF dia terus abaikan saya..n cari PF baru..yg saya tau PF baru dia hot..n dia pun pnh pinjm tp pmpuan tu xbg..tp diorg dah dduk satu bmbung tdo skali..duit xdpt tp bnda lain dapt..rupa2 nya..mmg btul la..introducer tu xkeje n duk lepak umah pmpuan tu cari PF dlm FB..(saya bukan fitnah..saya ada bukti n perempuan tu sendiri cerita kat saya)

lianakhamis said...

boleh saya tahu siapa nama introducer tu?

Anonymous said...

saya xnk aibkan dia..walaupun dibelakang saya.dia aibkan saya dpn group2 diorg..wallahualam

Cik Liana boleh bg email..nati saya contact cik liana

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 271   Newer› Newest»
 

Copyright © my name is liana. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver