Pages

Sunday, April 20, 2014

>> China Treasures, Sime Darby Convention Centre..

salam to all readers..
(^__^)

kawan aku ade beli coupon mydeal..
all you can eat ala-carte buffet dinner @ China Trasures Sime Darby Convention Centre..
memandangkan kami berdua sangat-sangat-sangat kuat makan..
perkataan 'all-you-can-eat' dan 'buffet' itu memang menjadi santapan kami..
hahahaha..

Restoran ni Halal, jangan risau..
jarang jumpa chinese restaurant yang halal sebenarnye..
sekali jumpa, buffet lagi tu.. hah.. jom jom jom~~

pintu depan China Treasures..
aku tak reti baca tulisan cina tu..
harap maklum..
kalau tulisan korea, most probably i can read in one go..


my crime partner..

macam-macam ada dalam menu dia..
kitorg tengok, rasa macam nak makan semua..
sempat jugak la tanya macam-macam kat waiter dia..
bagus layanan dorang kt sini..
aku tanya soalan entah pape, dorang masih lagi boleh calm dan jawab soalan aku..
dan yang penting, tiada diskriminasi kaum mahupun status di sini..
hehehe..

yes..
we listen to the waiter, and just order what we really want to eat.
sebab portion for each menu is actually for 3-4 people!
gila!
kalau kitorang order je sesuka hati tanpa mempedulikan suggestion waiter tu..
alamatnye mmg mati kekenyangan la kat situ..

oh ya..
setiap makanan yang tak habis, akan dikenakan charge as per ala-carte price..
tak silap aku mahal jugak satu dishes tu..
makan sampai habis tau!

here are our dishes that night..

*menu listed is from upper left to the bottom right*

braised crabmeat soup with dried scallop
chilled baby octopus with jelly fish
stir-fried baby kailan with minced garlic
steamed salted egg yolk bun
stir-fried duck with black pepper sauce

pan-fried tiger prawn with cereal and oat
roastes crispy chicken thai style
stewed japanese beancurd with chicken and black mushroom
steamed squid in thai style

stir-fried beef/venison vietnamese style
poched tiger prawn with lysium berries
chinese pancake


banyak kan?
banyak kan kitorang makan?
macam tak percaya kan?
bayangkan, each dishes were meant for 3-4 people, but we finished 12 by ourselves.
hahaha..

aku rasa waiter-waiter kat situ macam tak caye je kitorang makan byk ni..
memang silap la buat buffet kalau tak mahu jumpa orang kuat makan macam kami berdua..
mwahahahahaha..
*gelak kejam

for me..
yang paling sedap ialah crabmeat soup, baby octopus with jelly fish, and pan fried tiger prawn with cereal..
you guys must try this three..
tiger prawn ni boleh makan dengan kulit-kulit dia sekali.. garing dan sedap..
kriuk kriuk..
emm dapnye..
poached tiger prawn tu pun sedap jugak..
tp kene kupas la ye kulit udang tu..
bagi penggemar daging macam aku, beef vietnamese style sgt2 recommended.
yg ni mcm aku makan sorang-sorang sepinggan tu..
hahaha..
stewed japanese beancurd dia terbaik..!
the best stewed beancurd in my life.. seriously..
the taste is so rich.. and i love it..

the chicken was average..
biase-biase je..
duck also..
aku tak pernah makan itik sebelum ni..
tp pada aku,
among chicken, beef and duck..
beef is the ultimate winner..
hehehehe..

yang paling tak sedap squid thai style tu..
rase dia masam sangat..
tp memandangkan takmo membazir, dan tak mahu bayar lebih..
aku dengan segagah mungkin menghabiskannye..

p/s: this is the first time ever i tried jelly fish..
sedap tu...
sila try..
jelly fish dalam bahasa melayu ialah obor-obor..
bila dengar obor-obor, rase mcm xberapa sedap pulak tekak ni..
tp bila sebut jelly fish..
sounds yummeyh..
hahahahaaha..
sila abaikan kemengarutanku pasal ni..


overall..
its worth the money..
i give 3.9 stars..
sorry kurang 0.1 stars sebab squid xmenepati cita rasa..

oh ya..
in this buffet, drinks is not included..
kitorg order chrysanthimum tea.. 
cost RM5.00++ per cup..
and refillable..
good choice..
rase mcm smooth and calm giler minum teh bunga tanpa gula yang suam-suam panas..
best best best.



perut kenyang suka hati..
(^_^)v

7 comments:

NARDtheNERD said...

bestnya mkn... :)

lianakhamis said...

best best best.. hehehe.. ;)

China Treasures said...

Nice write up for China Treasures, feel free give us more feedback athttp://malaysiafood.org/china-treasures/

Sime Darby Convention Centre said...

Have you try the one in Sime Darby Convention Centre ?

lianakhamis said...

which one?

Tfaaaaaa said...

makan lauk jeke ? nasi takde? T_T banyaknya haha

lianakhamis said...

haah.. makan lauk je.. no nasi.. hehehe..

 

Copyright © my name is liana. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver