Pages

Wednesday, August 3, 2011

>> congak..


macam mana korg kira ni?

 28 x 7 = ?
3.5 x 9 = ?

tekan calculator?
itu semestinya..
tapi kalau kalkulator xde..
mcm mane?

macam mana cara korang congak?
adekah korang menggunakan sifir 7 kali 28?
dan sifir 9 kali dengan 3.5?
atau korg pikir mcm aku?

cara aku pikir cmne pulak?
ha..
cmni :

28 paling dekat dengan 30..
so 30 x 7 = 210
30 - 28 = 2
2 x 7 = 14
therefore 28 x 7 = 210 - 14 = 196 #


memandangkan 3.5 x 2 = 7
3.5 x 9 = 3.5 x 2 x 4 + 3.5
= 7 x 4 + 3.5
= 28 + 3.5
= 31.5 #

*cara aku kira pantas yg highlight tu je*


complicated, kan?
but this is the way aku congak dari dulu sampai sekarang..

nape complicated sgt pemikiran aku ni ek?
ntah..
Wallahualam..
aku pun x mengerti..

nampak sgt aku ni budak maths yg sgt complicated..
sukar dijelaskan..
kan?

hahahahahahaha..
(^_^)v

2 comments:

ilieatiqah said...

bpak aku pun congak camni...dia yg ajar aku dulu...(^_^)Y

princess said...

terror nye . hee : ) nak try lah nt

 

Copyright © my name is liana. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver